Υεμένη: Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός σκότωσε 109 αμάχους τις 10 τελευταίες ημέρες

Υεμένη: Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός σκότωσε 109 αμάχους τις 10 τελευταίες ημέρες Facebook Twitter
EPA/YAHYA ARHAB
0

Ο συνασπισμός που πολεμά στην Υεμένη υπό σαουδαραβική διοίκηση σκότωσε 109 αμάχους σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε τις 10 τελευταίες ημέρες, ανάμεσα στους οποίους 54 σε μια αγορά εν ώρα αιχμής και 14 μέλη της ίδιας οικογένειας σ' ένα αγρόκτημα, ανακοίνωσε σήμερα ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη χώρα.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ, Τζέιμι Μακγκόλντρικ, χαρακτήρισε τον πόλεμο που διεξάγεται μάταιο και παράλογο. Πρόκειται για μια ασυνήθιστα ευθεία κριτική του πολέμου στον οποίο ο συνασπισμός, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλους, μάχεται εναντίον του ένοπλου κινήματος των Χούτι που έχει σύμμαχο το Ιράν.

Επικαλούμενος αρχικές πληροφορίες από το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μακγκόλντρικ αναφέρει στη δήλωσή του πως αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Τρίτη μια αγορά σε ώρα αιχμής στην περιφέρεια Αλ Χάιμα της επαρχίας Ταΐζ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 54 άνθρωποι και να τραυματιστούν 32. Οκτώ από τους νεκρούς και έξι από τους τραυματίες είναι παιδιά, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Την ίδια ημέρα, αεροπορική επιδρομή σε αγρόκτημα στην περιφέρεια Ατοχάιτα της επαρχίας Χοντέιντα προκάλεσε τον θάνατο 14 ανθρώπων, ενώ άλλοι 41 άμαχοι σκοτώθηκαν και 43 τραυματίσθηκαν από αεροπορικές επιδρομές που έγιναν τις τελευταίες 10 ημέρες σε άλλες περιοχές.

«Τα επεισόδια αυτά φανερώνουν την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής που όλα τα μέρη, περιλαμβανομένου του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού, συνεχίζουν να επιδεικνύουν σ' αυτόν τον παράλογο πόλεμο που το μόνο αποτέλεσμα που έχει φέρει είναι η καταστροφή της χώρας και τα ανυπολόγιστα βάσανα του λαού της, ο οποίος τιμωρείται στο πλαίσιο μιας μάταιης στρατιωτικής εκστρατείας από αμφότερες τις πλευρές», δήλωσε ο Μακγκόλντρικ.

Βάσει του διεθνούς δικαίου, τα εμπόλεμα μέρη δεν πρέπει να στοχοθετούν αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει πως η σύγκρουση στην Υεμένη δεν μπορεί να διευθετηθεί με τα όπλα, αλλά μόνο με τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο μέχρι τώρα έχουν αποτύχει όλες οι συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που εμφανίζεται ως Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως Ιησού μετά την επίθεσή του στον Πάπα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε με ΑΙ στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα τον Ποντίφικα ότι είναι «αδύναμος» στο ζήτημα της εγκληματικότητας και «κακός» στην εξωτερική πολιτική
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM