Υεμένη: Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός σκότωσε 109 αμάχους τις 10 τελευταίες ημέρες

Υεμένη: Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός σκότωσε 109 αμάχους τις 10 τελευταίες ημέρες Facebook Twitter
EPA/YAHYA ARHAB
0

Ο συνασπισμός που πολεμά στην Υεμένη υπό σαουδαραβική διοίκηση σκότωσε 109 αμάχους σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε τις 10 τελευταίες ημέρες, ανάμεσα στους οποίους 54 σε μια αγορά εν ώρα αιχμής και 14 μέλη της ίδιας οικογένειας σ' ένα αγρόκτημα, ανακοίνωσε σήμερα ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη χώρα.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ, Τζέιμι Μακγκόλντρικ, χαρακτήρισε τον πόλεμο που διεξάγεται μάταιο και παράλογο. Πρόκειται για μια ασυνήθιστα ευθεία κριτική του πολέμου στον οποίο ο συνασπισμός, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλους, μάχεται εναντίον του ένοπλου κινήματος των Χούτι που έχει σύμμαχο το Ιράν.

Επικαλούμενος αρχικές πληροφορίες από το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μακγκόλντρικ αναφέρει στη δήλωσή του πως αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Τρίτη μια αγορά σε ώρα αιχμής στην περιφέρεια Αλ Χάιμα της επαρχίας Ταΐζ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 54 άνθρωποι και να τραυματιστούν 32. Οκτώ από τους νεκρούς και έξι από τους τραυματίες είναι παιδιά, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Την ίδια ημέρα, αεροπορική επιδρομή σε αγρόκτημα στην περιφέρεια Ατοχάιτα της επαρχίας Χοντέιντα προκάλεσε τον θάνατο 14 ανθρώπων, ενώ άλλοι 41 άμαχοι σκοτώθηκαν και 43 τραυματίσθηκαν από αεροπορικές επιδρομές που έγιναν τις τελευταίες 10 ημέρες σε άλλες περιοχές.

«Τα επεισόδια αυτά φανερώνουν την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής που όλα τα μέρη, περιλαμβανομένου του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού, συνεχίζουν να επιδεικνύουν σ' αυτόν τον παράλογο πόλεμο που το μόνο αποτέλεσμα που έχει φέρει είναι η καταστροφή της χώρας και τα ανυπολόγιστα βάσανα του λαού της, ο οποίος τιμωρείται στο πλαίσιο μιας μάταιης στρατιωτικής εκστρατείας από αμφότερες τις πλευρές», δήλωσε ο Μακγκόλντρικ.

Βάσει του διεθνούς δικαίου, τα εμπόλεμα μέρη δεν πρέπει να στοχοθετούν αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει πως η σύγκρουση στην Υεμένη δεν μπορεί να διευθετηθεί με τα όπλα, αλλά μόνο με τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο μέχρι τώρα έχουν αποτύχει όλες οι συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM