Προσφυγικό: Η Γερμανία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα

Προσφυγικό: Η Γερμανία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτό: EPA/SWEN PFOERTNER
1

Η γερμανική κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση προσφύγων μεταδίδει η DW.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δέχτηκε μόλις 5.332 πρόσφυγες από την Ελλάδα. Σύμφωνα με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2015, η Γερμανία υποχρεούτο να δεχτεί 17.209 άτομα. Αυτό προκύπτει από απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε επερώτηση της βουλευτού των Πρασίνων Φιλίζ Πόλατ. Όπως δήλωσε η κ. Πόλατ στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND, «η Γερμανία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα».

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Μόνο ελάχιστοι πρόσφυγες δικαιούνται να έρθουν από την Ελλάδα

Εξηγώντας στην απάντηση του το υπουργείο Εξωτερικών τη γερμανική στάση, επισημαίνει πως ο αριθμός που είχε συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2015 είχε βασιστεί σε μια υπόθεση που δεν επιβεβαιώθηκε.

Μετά τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας το 2016, έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Επίσης είχε συμφωνηθεί ότι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα συμπεριλαμβάνονται μόνον άτομα με υπηκοότητες που το ποσοστό αναγνώρισής τους ως πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα είναι τουλάχιστον 75%.

Ένα υψηλό ποσοστό αναγνώρισης αιτήσεων ασύλου διαπιστώνεται προπαντός στην περίπτωση των Σύρων. Αυτό αφορά πλέον μόνον περίπου 500 άτομα στην Ελλάδα, υποστηρίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και παραπέμπει σε αριθμούς της Κομισιόν.

Πάντως, από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Αθήνα, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα ως προς τον αριθμό των ανθρώπων με υψηλό ποσοστό αναγνώρισης των αιτήσεων ασύλου: Από τον Ιούλιο έχουν φθάσει στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο περί τους 19.800 πρόσφυγες - 1700 άτομα μόνο το Δεκέμβριο. Πάνω από το 70% των αφιχθέντων όλου του χρόνου είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM