Προσφυγικό: Η Γερμανία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα

Προσφυγικό: Η Γερμανία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτό: EPA/SWEN PFOERTNER
1

Η γερμανική κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση προσφύγων μεταδίδει η DW.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δέχτηκε μόλις 5.332 πρόσφυγες από την Ελλάδα. Σύμφωνα με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2015, η Γερμανία υποχρεούτο να δεχτεί 17.209 άτομα. Αυτό προκύπτει από απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε επερώτηση της βουλευτού των Πρασίνων Φιλίζ Πόλατ. Όπως δήλωσε η κ. Πόλατ στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND, «η Γερμανία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα».

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Μόνο ελάχιστοι πρόσφυγες δικαιούνται να έρθουν από την Ελλάδα

Εξηγώντας στην απάντηση του το υπουργείο Εξωτερικών τη γερμανική στάση, επισημαίνει πως ο αριθμός που είχε συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2015 είχε βασιστεί σε μια υπόθεση που δεν επιβεβαιώθηκε.

Μετά τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας το 2016, έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Επίσης είχε συμφωνηθεί ότι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα συμπεριλαμβάνονται μόνον άτομα με υπηκοότητες που το ποσοστό αναγνώρισής τους ως πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα είναι τουλάχιστον 75%.

Ένα υψηλό ποσοστό αναγνώρισης αιτήσεων ασύλου διαπιστώνεται προπαντός στην περίπτωση των Σύρων. Αυτό αφορά πλέον μόνον περίπου 500 άτομα στην Ελλάδα, υποστηρίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και παραπέμπει σε αριθμούς της Κομισιόν.

Πάντως, από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Αθήνα, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα ως προς τον αριθμό των ανθρώπων με υψηλό ποσοστό αναγνώρισης των αιτήσεων ασύλου: Από τον Ιούλιο έχουν φθάσει στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο περί τους 19.800 πρόσφυγες - 1700 άτομα μόνο το Δεκέμβριο. Πάνω από το 70% των αφιχθέντων όλου του χρόνου είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM