Ιράκ: Ανησυχία για την τύχη 350 κρατουμένων που συνέλαβαν οι Κούρδοι στο Κιρκούκ

Ιράκ: Ανησυχία για την τύχη 350 κρατουμένων που συνέλαβαν οι Κούρδοι στο Κιρκούκ Facebook Twitter
Φωτό: EPA/STR
0

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) ανησυχεί για την τύχη περισσότερων από 350 ανθρώπων, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας και φέρονται ως «αγνοούμενοι», μετά την ανακατάληψη της πόλης Κιρκούκ τον Οκτώβριο από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν την αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά είχαν κυριεύσει από το 2003 εδάφη τα οποία διεκδικεί και η Βαγδάτη.

Τον Ιούνιο του 2014, στο χάος που δημιουργήθηκε από την ταχεία προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (I.K.), πήραν τον έλεγχο του Κιρκούκ, στην περιοχή του οποίου κατοικούν Κούρδοι, Άραβες και Τουρκμένοι.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι «συνελήφθησαν από τους Ασαγές, τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, αφότου οι Κούρδοι πήραν τον έλεγχο της πόλης», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΜΚΟ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην HRW πως αυτοί οι κρατούμενοι «δεν βρίσκονταν πλέον σε επίσημα ή μη επίσημα κέντρα κράτησης στο Κιρκούκ και στα περίχωρά του όταν οι δυνάμεις της Βαγδάτης κατέλαβαν την πόλη στις 16 Οκτωβρίου».

Οι κρατούμενοι είναι «στην πλειονότητά τους Άραβες σουνίτες, εκτοπισμένοι ή κάτοικοι της πόλης, που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», σύμφωνα με το HRW.

«Όταν (...) εκατοντάδες άνθρωποι απάγονται χωρίς εξήγηση, είναι αναμενόμενο οι οικογένειες να έχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά τους», ανέφερε στην ανακοίνωση η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.

«Είναι ευθύνη της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να παράσχει αμέσως πληροφορίες για την τύχη τους» και να σταματήσει να καταφεύγει σε τέτοιου είδους πρακτικές, προσθέτει.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Βαγδάτη είχε διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα έπειτα από διαδηλώσεις και αιτήματα των οικογενειών.

Τα εδάφη που διεκδικούσαν τόσο η Αρμπίλ όσο και η Βαγδάτη ανακαταλήφθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου από τα ομοσπονδιακά στρατεύματα, έπειτα από την απόρριψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε το Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM