Ιράκ: Ανησυχία για την τύχη 350 κρατουμένων που συνέλαβαν οι Κούρδοι στο Κιρκούκ

Ιράκ: Ανησυχία για την τύχη 350 κρατουμένων που συνέλαβαν οι Κούρδοι στο Κιρκούκ Facebook Twitter
Φωτό: EPA/STR
0

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) ανησυχεί για την τύχη περισσότερων από 350 ανθρώπων, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας και φέρονται ως «αγνοούμενοι», μετά την ανακατάληψη της πόλης Κιρκούκ τον Οκτώβριο από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν την αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά είχαν κυριεύσει από το 2003 εδάφη τα οποία διεκδικεί και η Βαγδάτη.

Τον Ιούνιο του 2014, στο χάος που δημιουργήθηκε από την ταχεία προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (I.K.), πήραν τον έλεγχο του Κιρκούκ, στην περιοχή του οποίου κατοικούν Κούρδοι, Άραβες και Τουρκμένοι.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι «συνελήφθησαν από τους Ασαγές, τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, αφότου οι Κούρδοι πήραν τον έλεγχο της πόλης», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΜΚΟ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην HRW πως αυτοί οι κρατούμενοι «δεν βρίσκονταν πλέον σε επίσημα ή μη επίσημα κέντρα κράτησης στο Κιρκούκ και στα περίχωρά του όταν οι δυνάμεις της Βαγδάτης κατέλαβαν την πόλη στις 16 Οκτωβρίου».

Οι κρατούμενοι είναι «στην πλειονότητά τους Άραβες σουνίτες, εκτοπισμένοι ή κάτοικοι της πόλης, που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», σύμφωνα με το HRW.

«Όταν (...) εκατοντάδες άνθρωποι απάγονται χωρίς εξήγηση, είναι αναμενόμενο οι οικογένειες να έχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά τους», ανέφερε στην ανακοίνωση η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.

«Είναι ευθύνη της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να παράσχει αμέσως πληροφορίες για την τύχη τους» και να σταματήσει να καταφεύγει σε τέτοιου είδους πρακτικές, προσθέτει.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Βαγδάτη είχε διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα έπειτα από διαδηλώσεις και αιτήματα των οικογενειών.

Τα εδάφη που διεκδικούσαν τόσο η Αρμπίλ όσο και η Βαγδάτη ανακαταλήφθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου από τα ομοσπονδιακά στρατεύματα, έπειτα από την απόρριψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε το Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM