Σ. Αραβία: Η σύλληψη του «πρίγκιπα των επενδύσεων» προκαλεί ανησυχία

Σ. Αραβία: Η σύλληψη του «πρίγκιπα των επενδύσεων» προκαλεί ανησυχία Facebook Twitter
Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ. EPA/LUCAS DOLEGA
0

Η σύλληψη του σαουδάραβα πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, γνωστού για τα μερίδιά του στη Citigroup και σε άλλες κολοσσιαίες δυτικές εταιρείες, πιθανόν να έχει επιπτώσεις σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά τον κόσμο.


Για πολλούς ξένους, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ -το ύψος της περιουσίας του οποίου εκτιμάται από το περιοδικό Forbes ότι ανέρχεται σε 17 δισ. δολάρια- είναι ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επιχειρηματικότητας και εμφανίζεται συχνά σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και σε άρθρα με θέμα τις επενδύσεις και τον πολυτελή τρόπο ζωής του.

Αφιέρωμα του Forbes το 2013 αναφερόταν στο μαρμάρινο ανάκτορό του στο Ριάντ, με τα 420 δωμάτια, στο ιδιωτικό του Boeing 747, το οποίο είναι εξοπλισμένο με θρόνο και στο θέρετρό του στις παρυφές της πρωτεύουσας με τα πέντε σπίτια, τις πέντε τεχνητές λίμνες και το μίνι Γκραν Κάνιον.

  

Η επενδυτική του εταιρεία, η Kingdom Holding, η μετοχή της οποίας κατέγραψε σήμερα πτώση 10% έπειτα από την είδηση της κράτησής του, αγόρασε πρόσφατα σχεδόν το μισό από το 31,1% μερίδιο της σαουδαραβικής τράπεζας Banque Saudi Fransi από τη γαλλική Credit Agricole.

Εκτός από την Citigroup, ο 62χρονος πρίγκιπας διαθέτει σημαντικά μερίδια στο Twitter, την διαδικτυακή εταιρεία ταξί Lyft, την Time Warner ενώ έχει επενδύσει και στην Apple, σύμφωνα με το BBC.


Είναι επίσης γνωστός για τις ωμές πολιτικές του απόψεις και το 2015, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκάλεσε, μέσα από το Twitter, τον Ντόναλντ Τραμπ «όνειδος».


Οι επενδύσεις του, παρούσες και μελλοντικές, κινδυνεύουν τώρα να τεθούν υπό αμφισβήτηση μετά τη σύλληψή του χθες, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει μια νεοσυσταθείσα σαουδαραβική επιτροπή κατά της διαφθοράς.

Υπνεθυμίζεται πως κατ΄εντολήν της επιτροπής αυτής, συνελήφθησαν συνολικά 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί. 
Η επιτροπή, υπό τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα το βράδυ του Σαββάτου.


«Θα υπάρξουν ερωτήματα για το τι σημαίνει όλο αυτό. Ο κόσμος θα αρχίσει να εξετάζει όλα τα μερίδια που διαθέτουν στο εξωτερικό οι συλληφθέντες, για να διαπιστώσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ριάντ για να συμμετάσχει σε μεγάλη διεθνή διάσκεψη με στόχο την προώθηση της Σαουδικής Αραβίας ως προορισμού ιδανικού για επενδύσεις.

Σ. Αραβία: Η σύλληψη του «πρίγκιπα των επενδύσεων» προκαλεί ανησυχία Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από συνέδριο του Economist στην Αθήνα το 2014. Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ (δεξιά) και ο τότε υπουργός Ευ. Βενιζέλος (αριστερά). EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Σημειώνεται ακόμη πως ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα.

H Kingdom Holding ανακοίνωσε ότι έλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης και συνεχίζει τη λειτουργία της «κανονικά»

Πάντως, η σαουδαραβική επενδυτική εταιρεία Kingdom Holding ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει τη στήριξη της κυβέρνησης μετά τη σύλληψη του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της.


Ο εκτελεστικός διευθυντής της, που όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της είναι ο Ταλάλ Ιμπραχήμ αλ-Μαϊμάν, έλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης και η εταιρεία θα συνεχίσει «να λειτουργεί κανονικά», σύμφωνα με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο.

Ο γιος του υπουργού Οικονομικών

Ο πατέρας του Αλουαλίντ ήταν υπουργός Οικονομικών στο βασίλειο στη διάρκεια της δεκαετίας του '60. Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ σύστησε την Kingdom Holding το 1979, αρχικά επενδύοντας σε ακίνητα στο Ριάντ. Την δεκαετία του '90 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη Wall Street, με τεράστιες επενδύσεις στη Citigroup.


Είχε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Citigroup, τον Σάνφορντ «Σάντι» Βάιλ, αλλά και με άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες της Wall Street, περιλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, του Λόιντ Μπλάνκφαϊν.


Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ αύξησε το μερίδιό του στη Citigroup στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, δηλώνοντας μέχρι και πριν από ένα μήνα πολύ ικανοποιημένος από την επένδυσή του.


Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ απαίτησε να αποσύρει ο Τραμπ την υποψηφιότητά του όταν ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεσμεύτηκε να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ απάντησε τότε, μέσω Twitter, ότι ο σαουδάραβας πρίγκιπας θέλει να ελέγξει «τους πολιτικούς μας με τα λεφτά του μπαμπάκα. Δεν θα μπορέσει να το κάνει μετά την εκλογή μου».


Μετά τη νίκη του Τραμπ, ο πρίγκιπας είπε ότι όποιες και αν ήταν οι διαφορές τους στο παρελθόν, η Αμερική αποφάσισε και συνεχάρη τον νικητή.


Ο Αλουαλίντ υπήρξε ένας από τους πρώτους υπέρμαχους του δικαιώματος των γυναικών στην εργασία και της άρσης της απαγόρευσης να οδηγούν. Τον Σεπτέμβριο, ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε την άρση της απαγόρευσης τον επόμενο χρόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM