Μήνυμα Πουτζντεμόν για τις εκλογές: Ενωμένο πολιτικό μέτωπο υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Μήνυμα Πουτζντεμόν για τις εκλογές: Ενωμένο πολιτικό μέτωπο υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας Facebook Twitter
0

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, έκανε σήμερα έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης.


Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο μετά την καθαίρεση της κυβέρνησής του έπειτα από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές από τις Βρυξέλλες.


Στη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε πρόωρες τοπικές εκλογές αφότου ανέλαβε τον έλεγχο της Καταλονίας πριν από μια εβδομάδα.


Τα πολιτικά κόμματα στην πλούσια αυτή βορειοανατολική περιοχή, τα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν, θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα για τον σχηματισμό συνασπισμού μέχρι την Τρίτη.

«Ηρθε η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι δημοκράτες. Για την Καταλονία, για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων και για την δημοκρατία», έγραψε ο Πουτζντεμόν στο Twitter με hashtag "llistaunitaria.cat", μια ιστοσελίδα που καλεί τα κόμματα να κατέβουν ενωμένα στις κάλπες εναντίον της κυβέρνησης της Μαδρίτης.


Η Ισπανία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καταλανού ηγέτη και τεσσάρων υπουργών του που βρίσκονται στο Βέλγιο.


Ο Πουτζντεμόν δήλωσε χθες έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΕΕ ΣΤΗΡΙΞΗ FT

Διεθνή / FT: «Απάντηση» EE σε Τραμπ με 200 εκατ. ευρώ στη Γροιλανδία - Το σχέδιο για την Αρκτική

Οι Βρυξέλλες επιχειρούν να ενισχύσουν σημαντικά την οικονομική και γεωπολιτική παρουσία τους στην Αρκτική, στον απόηχο των επανειλημμένων βλέψεων του Ντόναλντ Τραμπ για το στρατηγικής σημασίας νησί
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ

Διεθνή / Κούβα: Νέες αμερικανικές κυρώσεις σε πέντε εταιρείες και στον εγγονό του Ραούλ Κάστρο

Από τις αρχές του έτους, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση της Κούβας σε πετρέλαιο, απειλώντας παράλληλα με δασμούς τις χώρες που συνεχίζουν να προμηθεύουν το νησί
THE LIFO TEAM
 ΗΠΑ OPENAI NEW YORK TIMES

Διεθνή / Στο πλευρό της OpenAI η κυβέρνηση Τραμπ στη δικαστική διαμάχη με τους New York Times

Το υπόμνημα αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρεμβαίνει επίσημα στο κύμα αγωγών που έχουν καταθέσει δημιουργοί, εκδότες, δισκογραφικές εταιρείες και ειδησεογραφικοί οργανισμοί
THE LIFO TEAM