Αμερικανός ΥΠΕΞ για Συρία: «Η ηγεμονία της οικογένειας Άσαντ φτάνει στο τέλος της»

Αμερικανός ΥΠΕΞ για Συρία: «Η ηγεμονία της οικογένειας Άσαντ φτάνει στο τέλος της» Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε από την ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του δεν έχουν κανένα ρόλο στο μέλλον της Συρίας.

Την ίδια ώρα, ο μεσολαβητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών, στις 28 Νοεμβρίου στη Γενεύη, για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Ο όγδοος γύρος διαπραγματεύσεων θα επικεντρωθεί σε δύο προτεραιότητες, στην κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος και τη διατύπωση σαφούς απαίτησης για τη διεξαγωγή εκλογών υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ο Μιστούρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιθυμούν μια ακέραιη και ενωμένη Συρία χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην κυβέρνηση», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους στην Γενεύη, στον τελευταίο προορισμό της εβδομαδιαίας περιοδείας σε ασιατικές χώρες και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.


«Η ηγεμονία της οικογένειας Άσαντ φτάνει στο τέλος της. Το μόνο ζήτημα είναι πώς αυτό θα επιτευχθεί», σημείωσε. Όπως επισήμανε, ο μόνος λόγος που οι δυνάμεις του Άσαντ κατόρθωσαν να αναστρέψουν την κατάσταση στον πόλεμο ήταν η «η αεροπορική στήριξη που είχαν από την Ρωσία».


Το Ιράν, ένας άλλος από τους κύριους συμμάχους της Δαμασκού, δεν θα πρέπει να πιστωθεί την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους την οποία επιχείρησε να οικειοποιηθεί, τόνισε.


Παράλληλα σήμερα, ο Σύρος πρόεδρος συνομίλησε σε συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Λαβρέντιεφ, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στην Αστάνα, που διεξάγονται υπό την αιγίδα Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.

Με πληροφορίες από Reuters/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ