«Είναι αποδεκτό να ονομάσει κανείς το μωρό του "Τζιχάντ" στη Γαλλία, τη χώρα που υπέστη τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια;».

 

Αυτή την ερώτηση καλείται ουσιαστικά να απαντήσει ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας, καθώς παραπέμφθηκε σε αυτόν, από τις αρχές της Τουλούζης, η υπόθεση ενός ζευγαριού που ονόμασε τον γιο του «Τζιχάντ». Με τη σειρά του, ο γάλλος δικαστής για οικογενειακά ζητήματα ίσως πρέπει επίσης να αποφανθεί επί της υπόθεσης.

 

Όπως επισημαίνει το BBC, η λέξη «τζιχάντ» στα αραβικά σημαίνει «προσπάθεια» ή «αγώνας», και όχι απαραίτητα «ιερός πόλεμος».

 

Η γαλλική νομοθεσία δεν επιβάλλει περιορισμούς στα ονόματα που επιλέγουν οι γονείς για τα παιδιά τους, με την προϋπόθεση ότι ένα όνομα δεν βλάπτει τα συμφέροντα του παιδιού και δεν υπάρχει ένσταση από άλλα μέλη της οικογένειας για λόγους φήμης.

 

Το αγοράκι από την Τουλούζη, που ονομάστηκε «Τζιχάντ» γεννήθηκε τον Αύγουστο. Στο παρελθόν, είχε επιτραπεί σε άλλα παιδιά να κρατήσουν το συγκεκριμένο όνομα στη Γαλλία.

 

Ο όρος «τζιχαντιστής» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τους ισλαμιστές μαχητές, που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Από τις αρχές του 2015, περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών στη Γαλλία, μια χώρα που παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Σημειώνεται πως το 2013, μια μητέρα στη γαλλική πόλη Nimes καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός μήνα με αναστολή και σε πρόστιμο 2.000 ευρώ, αφότου έστειλε στο σχολείο τον 3χρονο γιο της, που ονομαζόταν Τζιχάντ, φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε «Είμαι μία βόμβα» και «Τζιχάντ, γεννημένος την 11η Σεπτεμβρίου». Η ποινή επιβλήθηκε για το «προκλητικό μπλουζάκι», που αναφερόταν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά όχι για το όνομα «Τζιχάντ».

 

Επίσης, το 2015 ένα γαλλικό δικαστήριο δεν επέτρεψε σε ένα ζευγάρι να ονομάσει την κόρη του «Νουτέλα», κρίνοντας ότι θα την καθιστούσε περίγελο. Ο δικαστής διέταξε να ονομαστεί το παιδί «Έλλα».

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr