Ιταλία: Συμβουλευτικό δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία με στόχο την αυτονομία

Ιταλία: Συμβουλευτικό δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία με στόχο την αυτονομία Facebook Twitter
Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια. EPA/RICCARDO GREGOLIN
0

Οι ιταλικές βόρειες περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία καλούν σήμερα τους κατοίκους να αποφασίσουν αν επιθυμούν οι περιοχές τους να μπορέσουν να αποκτήσουν ουσιαστική αυτονομία σε σημαντικούς τομείς.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 23.00 τοπική ώρα, για τα 7.900.000 των ψηφοφόρων στη Λομβαρδία, και τα 4.000.000 στο Βένετο.


Πρόκειται για ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το οποίο δεν θα αλλάξει άμεσα την όλη πραγματικότητα στις δυο αυτές περιφέρειες, που έχουν πρωτεύουσες τη Βενετία και το Μιλάνο.

Αν κερδίσει το «ναι» -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- οι δυο περιφερειάρχες, Λούκα Τζάια και Ρομπέρτο Μαρόνι, θα ζητήσουν να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για αυτονομία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η φορολογική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση όμως, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής θα πρέπει να εγκριθεί, μέσω ειδικού νόμου, από το κοινοβούλιο της χώρας.


Στο Βένετο, οι κάτοικοι θα ψηφίσουν με παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας χάρτινο ψηφοδέλτιο. Στη Λομβαρδία, όμως, η περιφέρεια αγόρασε νέα «τάμπλετ» για ηλεκτρονική ψηφοφορία, ξοδεύοντας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με καταγγελία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, πάντως, τουλάχιστον το 4% των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στις δοκιμές που έγιναν χθες, παρουσίαζε προβλήματα.


«H εκστρατεία μας για το δημοψήφισμα αυτό ανοίγει τεράστιες προοπτικές, είμαι βέβαιος γι΄αυτό. Αλλά ένα σημαντικό αποτέλεσμα ήδη το πέτυχε: να δείξει ότι η Λομβαρδία είναι πράγματι μια ξεχωριστή περιφέρεια», έγραψε στο Facebook o περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι.


Υπέρ της διοικητικής αυτονομίας των δυο αυτών περιφερειών έχουν ταχθεί η Λέγκα, με γραμματέα τον Ματέο Σαλβίνι, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι, επισήμως έχει αφήσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση. Αλλά ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη των «Δημοκρατικών», αποφάσισε να πάρει θέση υπέρ του «ναι».


Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Καταλονία, όμως (έστω και αν πρόκειται για μια πολιτική πραγματικότητα εντελώς διαφορετική) η εκστρατεία για το συμβουλευτικό δημοψήφισμα στον ιταλικό βορρά ολοκληρώθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους. Λόγω και του γεγονότος, πιθανότατα, ότι στην Ιταλία σε περίπου πέντε μήνες αναμένεται να στηθούν οι κάλπες και για τις βουλευτικές εκλογές. Και οι υπερβολικές εντάσεις δεν ωφελούν τελικά καμία πολιτική δύναμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM