Τα δελφίνια εξακολουθούν να συναρπάζουν τους επιστήμονες που τα μελετούν επιδεικνύοντας χαρίσματα και νοημοσύνη που ξεχωρίζει από τα περισσότερα πλάσματα του πλανήτη.

 

Τα ρινοδέλφινα της Αυστραλίας είναι γνωστό από καιρό ότι χρησιμοποιούν σφουγγάρια για να βρουν ένα γεύμα - αλλά τώρα οι ερευνητές θεωρούν πως έχουν παρατηρήσει τα αρσενικά άλλου είδους που προσπαθούν να δελεάσουν τα θηλυκά με δώρα.

 

Σε μια περίοδο 10 ετών, μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων παρακολούθησε τα αρσενικά δελφίνια με καμπούρα να παρουσιάσουν μεγάλα, διακοσμημένα σφουγγάρια σε θηλυκά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να τινάζουν στον αέρα για επίδειξη αυτές τις υποτιθέμενες αποδείξεις αγάπης.

 

«Μια επίδειξη για να εντυπωσιαστεί ένα θηλυκό δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά η χρήση ενός αντικειμένου σε αυτό το σόου  είναι πολύ ασυνήθιστη», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Simon Allen, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ.

 

«Και για ένα μη ανθρώπινο θηλαστικό το να χρησιμοποιήσει ένα αντικείμενο ως μέρος μιας εκδήλωσης διεκδίκησης είναι κάτι σχεδόν ανήκουστο», λέει σημειώνοντας πως είναι αυτό που κάνει τη νέα ανακάλυψη τόσο συναρπαστική.

 

Οι πίθηκοι, τα πουλιά και τα κητοειδή - μια ομάδα που περιλαμβάνει φάλαινες και δελφίνια - χρησιμοποιούν εργαλεία, αλλά η πρακτική είναι σχετικά σπάνια και περιορίζεται κυρίως στην εύρεση τροφής.

 

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν 17 περιπτώσεις όπου τα αρσενικά δελφίνια προσφέρουν σφουγγάρια σε θηλυκά. Η συμπεριφορά έγινε σε πέντε ξεχωριστές ομάδες δελφινιών, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου στο περιοδικό Scientific Reports.

 

Τα θηλυκά ήταν σεξουαλικά ώριμα, καθώς συχνά συνοδεύονταν από νεογνά ηλικίας απογαλακτισμού και έτσι ήταν έτοιμα να ζευγαρώσουν ξανά. Τα αυστραλιανά δελφίνια δεν είναι μονογαμικά και τα αρσενικά και τα θηλυκά μπορεί να μοιράζονται αρκετούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.

 

 

 

 

 

 

 

Τα σφουγγάρια που πρόσφεραν τα αρσενικά ήταν πολύ μεγάλα για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο, υποδηλώνοντας ότι είναι μια συμβολική χειρονομία.

 

Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς αντιδρούν τα θηλυκά στα δώρα των ανδρών και αν ήταν πιο πιθανό να ζευγαρώσουν με όσα δελφίνια έκαναν μια τέτοια κίνηση.

 

Η ανακάλυψη είναι «τόσο συναρπαστική όσο και απροσδόκητη», λέει ο Richard Connor, ειδικός για τα δελφίνια στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης,  ο οποίος έχει μελετήσει εδώ και δεκαετίες το πώς τα δελφίνια χρησιμοποιούν τα σφουγγάρια.

 

Ο Connor προσθέτει ότι τα δελφίνια είναι γενικά καινοτόμα και λέει ότι δεν θα εκπλαγεί αν μάθει πως τα θαλάσσια θηλαστικά χρησιμοποιούν και άλλα αντικείμενα. 

 

Η μελέτη επίσης προσθέτει νέα στοιχεία στο αυξανόμενο σώμα βιβλιογραφίας που δείχνει ότι όλες οι κοινωνίες δελφινιών μπορεί να είναι πολύ πιο πολύπλοκες από ό, τι έχουν αντιληφθεί οι επιστήμονες.

 

 

Με πληροφορίες από National Geographic

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr