Γαλλία: Συνελήφθησαν ακτιβιστές της Greenpeace που εισέβαλαν σε πυρηνικό σταθμό και έριξαν πυροτεχνήματα

Γαλλία: Συνελήφθησαν ακτιβιστές της Greenpeace που εισέβαλαν σε πυρηνικό σταθμό και έριξαν πυροτεχνήματα Facebook Twitter
0

Ακτιβιστές της Greenpeace εισέβαλαν στον χώρο του πυρηνικού σταθμού στην Κατενόμ, στην ανατολική Γαλλία, όμως τους «σταμάτησε» η αστυνομία προτού φτάσουν «στην πυρηνική ζώνη», ανακοίνωσε η οργάνωση και η EDF, η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

 

«Ακτιβιστές της Greenpeace στον σταθμό. Τους σταμάτησε η αστυνομία. Δεν έφτασαν στην πυρηνική ζώνη. Δεν έχει επηρεαστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η EDF.

 

Ο Ρότζερ Σπάουτς, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace κατά των πυρηνικών στο Λουξεμβούργο, εξήγησε στο AFP ότι «περίπου στις 05:30 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) περίπου 15 ακτιβιστές εισέβαλαν στον σταθμό, πέρασαν τα δύο φράγματα ασφαλείας για να πάνε πεζή στο κτίριο όπου βρίσκεται η δεξαμενή με το χρησιμοποιημένο καύσιμο».

Εκεί «έριξαν πυροτεχνήματα», πρόσθεσε.

 


 

Στόχος της ενέργειας, σύμφωνα με τον Σπάουτς, ήταν να επιστήσει την προσοχή στην «ευαισθησία» των κτιρίων όπου υπάρχουν δεξαμενές, «τα οποία δεν προστατεύονται, σε αντίθεση με τα κτίρια όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες».

Επίσης η Greenpeace ήθελε να αποδείξει ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει σε ένα πυρηνικό σταθμό».

 

Οι ακτιβιστές έχουν συλληφθεί «και δεν έχουμε πληροφορίες για την τύχη τους», κατέληξε ο Σπάουτς.

 

Οι ειδικοί της Greenpeace είχαν καταγγείλει την Τρίτη ότι οι πυρηνικοί σταθμοί στη Γαλλία είναι ευάλωτοι στις εξωτερικές επιθέσεις, τονίζοντας σε έκθεσή τους ότι οι δεξαμενές με χρησιμοποιημένο καύσιμο θα πρέπει να φυλάσσονται καλύτερα.

 

Η EDF έχει απορρίψει τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας ότι οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας «είναι ασφαλείς, παρακολουθούνται και φυλάσσονται καλά».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM