Το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας δεν εξαρτάται από το Brexit, όμως οι Σκωτσέζοι θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους μέλλον όταν αποσαφηνιστούν οι όροι του διαζυγίου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

 

«Η Σκωτία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει το μέλλον της όταν ξεκαθαρίσουν οι όροι του Brexit. Έχουμε την εντολή για να παράσχουμε στον λαό αυτήν την επιλογή», είπε η Στέρτζον, υπό τις επευφημίες των μελών του Εθνικού Κόμματος που μετέχουν στο συνέδριό του στη Γλασκώβη.


«Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει βυθιστεί στο χάος και οδηγεί τη χώρα στο μονοπάτι της αυτοεπιβαλλόμενης παρακμής, ποτέ πριν δεν ήταν μεγαλύτερη η ανάγκη» να τεθεί το θέμα της ανεξαρτησίας, πρόσθεσε η Στέρτζον. Σημείωσε όμως ότι δεν είναι σαφές το πότε θα μπορούσε να προκηρυχθεί ένα νέο δημοψήφισμα.


«Έχουμε την εντολή να παράσχουμε αυτήν την επιλογή στο λαό. Αυτήν την εντολή την κερδίσαμε δίκαια και ξεκάθαρα. Αλλά η άσκηση αυτού του δικαιώματος θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλης της Σκωτίας», τόνισε.


Αναφερόμενη στην Καταλονία, η Στέρτζον κάλεσε τις ισπανικές αρχές να σεβαστούν «το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον». «Είναι καιρός να καθίσει η ισπανική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την καταλανική κυβέρνηση, για να βρεθεί μια διέξοδος», συνέχισε. «Μια διέξοδος που θα σέβεται τον νόμο αλλά και τη δημοκρατία και το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίζουν το δικό τους μέλλον», πρόσθεσε.


Η Στέρτζον κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, όπως είπε, θα έπρεπε να καταδικάσει τη βία σε βάρος των Καταλανών που «δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία απλώς και μόνο επειδή ήθελαν να ψηφίσουν».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr