Ροχανί: Κύρια προτεραιότητα του Ιράν η προστασία της συμφωνίας για τα πυρηνικά

Ροχανί: Κύρια προτεραιότητα του Ιράν η προστασία της συμφωνίας για τα πυρηνικά Facebook Twitter
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
0

Προτεραιότητα του Ιράν είναι να προστατεύσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015 απέναντι στον αμερικανικό «εχθρό», δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε ομιλία του στους βουλευτές.


«Η κύρια ευθύνη του υπουργού μας των Εξωτερικών είναι να υπερασπιστεί την πυρηνική συμφωνία και να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχουν» στην πολιτική τους, δήλωσε ο Ροχανί, υπεραμυνόμενος του απολογισμού του επικεφαλής της διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Εκείνου που υπερασπίζεται την πυρηνική συμφωνία, αντιστέκεται στους εχθρούς, απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ισραήλ, και σε ορισμένες μικρές χώρες της περιοχής που παρεμποδίζουν» την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας, πρόσθεσε.


Ο Ροχανί είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως το Ιράν μπορεί να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία αν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίσουν την πολιτική των «κυρώσεων και του καταναγκασμού».


Η πυρηνική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις, προβλέπει πως το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ειρηνικές χρήσεις με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.


Όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, εχθρική σε αυτή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, επέβαλε σειρά νομικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που δεν συνδέονται με τις πυρηνικές δραστηριότητές του, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου.


Το Ιράν δήλωσε πως αυτές οι νέες κυρώσεις καθώς και ο νόμος που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία.


Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες «θέλουν να επανέλθουν σε αυτές τις μεθόδους, ασφαλώς, μέσα σε ένα πολύ σύντομο διάστημα --όχι σε εβδομάδες ούτε σε μήνες, αλλά εντός ημερών ή ωρών-- θα επανέλθουμε στην κατάσταση (πριν από τη συμφωνία) και θα είμαστε πιο ισχυροί», είχε προειδοποιήσει ο Ροχανί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM