Ροχανί: Κύρια προτεραιότητα του Ιράν η προστασία της συμφωνίας για τα πυρηνικά

Ροχανί: Κύρια προτεραιότητα του Ιράν η προστασία της συμφωνίας για τα πυρηνικά Facebook Twitter
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
0

Προτεραιότητα του Ιράν είναι να προστατεύσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015 απέναντι στον αμερικανικό «εχθρό», δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε ομιλία του στους βουλευτές.


«Η κύρια ευθύνη του υπουργού μας των Εξωτερικών είναι να υπερασπιστεί την πυρηνική συμφωνία και να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχουν» στην πολιτική τους, δήλωσε ο Ροχανί, υπεραμυνόμενος του απολογισμού του επικεφαλής της διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Εκείνου που υπερασπίζεται την πυρηνική συμφωνία, αντιστέκεται στους εχθρούς, απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ισραήλ, και σε ορισμένες μικρές χώρες της περιοχής που παρεμποδίζουν» την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας, πρόσθεσε.


Ο Ροχανί είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως το Ιράν μπορεί να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία αν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίσουν την πολιτική των «κυρώσεων και του καταναγκασμού».


Η πυρηνική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις, προβλέπει πως το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ειρηνικές χρήσεις με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.


Όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, εχθρική σε αυτή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, επέβαλε σειρά νομικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που δεν συνδέονται με τις πυρηνικές δραστηριότητές του, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου.


Το Ιράν δήλωσε πως αυτές οι νέες κυρώσεις καθώς και ο νόμος που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία.


Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες «θέλουν να επανέλθουν σε αυτές τις μεθόδους, ασφαλώς, μέσα σε ένα πολύ σύντομο διάστημα --όχι σε εβδομάδες ούτε σε μήνες, αλλά εντός ημερών ή ωρών-- θα επανέλθουμε στην κατάσταση (πριν από τη συμφωνία) και θα είμαστε πιο ισχυροί», είχε προειδοποιήσει ο Ροχανί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM