Αναστασιάδης: Η τουρκική πλευρά κινείται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ

Αναστασιάδης: Η τουρκική πλευρά κινείται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Τη βούλησή του να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτό δεν είναι πρόθεση και της άλλης πλευράς, η οποία επιθυμεί να δράσει εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ και κάλεσε όσους δείχνουν πως ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού να λάβουν υπόψη τα δεδομένα αυτά.


Αναφερόμενος στο θέμα των Μαρωνιτών, είπε ότι ουδέποτε τους έχει απαγορευθεί να επιστρέψουν στις κοινότητές τους. Τα διαβήματα της κυβέρνησης, σημείωσε, έχουν σχέση με την πρόληψη οποιονδήποτε νέων τετελεσμένων από τουρκικής πλευράς. Ο Νίκος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η πρόσκληση να επιστρέψουν οι Μαρωνίτες στα χωριά τους στα κατεχόμενα «δεν δημιουργεί νέα τετελεσμένα».


Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.


Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας, σε σχέση με πρόθεση της Τουρκίας για γεωτρήσεις το τελευταίο τετράμηνο του 2017 στη Μεσόγειο, τόνισε ότι η Λευκωσία πάντοτε θα τηρεί τη νομιμότητα. Σε περίπτωση, πρόσθεσε, που η Άγκυρα παραβιάσει τους διεθνείς νόμους και όσα το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει, «θα υπάρξουν οι ανάλογες έντονες ενέργειες από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα διεθνή σώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία εγκρίνει σχέδιο για τη νομιμοποίηση περίπου 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, θα πρέπει να διαμένει ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και να μην έχει ποινικό μητρώο.
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΕ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / POLITICO: Ο Πέτερ Μαγιάρ σχεδιάζει «μεγάλη συμφωνία» για επαναφορά των σχέσεων Ουγγαρίας-ΕΕ

Ο νέος ηγέτης της Ουγγαρίας προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα ώστε να αποκαταστήσει την πρόσβαση της χώρας σε δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ικανοποιήσει μια σειρά από απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ
THE LIFO TEAM