Οι Γάλλοι μπλόκαραν την θέσπιση της Τρονιέ στο ρόλο της «Πρώτης Κυρίας»

Οι Γάλλοι μπλόκαραν την θέσπιση της Τρονιέ στο ρόλο της «Πρώτης Κυρίας» Facebook Twitter
0

Η σύζυγος του Γάλλου Προέδρου Μπριζίτ Τρονιέ δεν θα λάβει τον τίτλο της «Πρώτης Κυρίας» και προϋπολογισμό από δημόσιους πόρους, δήλωσε η γαλλική κυβέρνηση μετά από μια μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια κατά της προτεινόμενης αλλαγής του καθεστώτος της.

Σε επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί ένας «καταστατικός χάρτης διαφάνειας» για να διευκρινιστεί η θέση της συζύγου του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά οι προεδρικοί συνεργάτες επιμένουν ότι ο ρόλος της θα είναι αυστηρά δημόσιος και όχι πολιτικός.

Από τα Ιλίσια Πεδία δεν έγινε επίσημη ανακοίνωση αλλά το επιτελείο του Μακρόν αναγκάστηκε να αντιδράσει μετά τις πάνω από 275.000 υπογραφές της καμπάνιας μέσα σε δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Mακρόν υποσχέθηκε να «διευκρινίσει» το ρόλο της συζύγου του και μια από τις πρώτες ενέργειες του μετά την ανάληψη της εξουσίας ήταν να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει τη θέση της «Πρώτης Κυρίας».

Μια δημοσκόπηση της YouGov για τη γαλλική έκδοση του Huffington Post τον Μάιο έδειξε ότι το 68% του γαλλικού λαού αντιτάσσεται στον επίσημο ρόλο του συζύγου του αρχηγού του κράτους.

Το θέμα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη διαμάχη σε μια εποχή που οι Γάλλοι βουλευτές αντιμετωπίζουν έναν νέο «νόμο ηθικής» που τους απαγορεύει να απασχολούν σε κυβερνητικές θέσεις τους συζύγους τους ή τα μέλη της οικογένειάς τους.

Η διευκρίνηση του καθεστώτος της Τρονιέ θα καθορίσει τον σαφή ρόλο για την σύζυγο του προέδρου και θα δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά τον ακριβή αριθμό του προσωπικού που εργάζεται γι 'αυτήν και το συνολικό κόστος για τον γάλλο φορολογούμενο.

Επί του παρόντος, ούτε το γαλλικό σύνταγμα ούτε το πρωτόκολλο είχαν θεσπίσει κανόνες και οι προηγούμενοι σύζυγοι των προέδρων δεν είχαν εξαιρεθεί. Το δημόσιο και φιλανθρωπικό έργο τους χρηματοδοτούνταν από τον ετήσιο προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Το κείμενο «κατά της θέσπισης θέσης πρώτης Κυρίας για την Μπριζίτ Μακρόν», που κυκλοφορούσε εδώ και δύο εβδομάδες στο διαδίκτυο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την σύζυγο του αρχηγού του Κράτους να αποκτήσει προϋπολογισμό από τους δημόσιους πόρους» και ήταν πρωτοβουλία του Τιερί Πολ Βαλέτ, που παρουσιάζεται ως «ζωγράφος, συγγραφέας και ενεργός πολίτης».


«Η Μπριζίτ Μακρόν διαθέτει αυτήν την στιγμή μία ομάδα δύο-τριών συνεργατών, καθώς και δύο γραμματείς και δύο φρουρούς», αναφέρεται στο κείμενο που τόνιζε την οικονομία που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. «Καταγγέλλουμε με δριμύτητα όλες τις σεξιστικές επιθέσεις κατά της Μπριζίτ Μακρόν και δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση τις ικανότητές της», τονίζεται στο κείμενο.


«Ωστόσο, σε μία περίοδο ηθικοποίησης της γαλλικής πολιτικής ζωής» με την υιοθέτηση στις αρχές του Αυγούστου νομοσχεδίου που απαγορεύει την απασχόληση των μελών της οικογενείας των υπουργών και των βουλευτών ως συνεργατών τους, «δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την πρωτοβουλία τη θέσπισης ειδικού καθεστώτος για την σύζυγο του αρχηγού του Κράτους».


Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η σύζυγός του θα έχει «έναν δημόσιο ρόλο» εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, «για να τελειώσει η γαλλική υποκρισία», όμως «δεν θα επιβαρύνει τον γάλλο φορολογούμενο».



Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ