Ένας τραπεζίτης που τελούσε υπό ομηρία επί έξι χρόνια, από μια μαλαισιανή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, αφέθηκε τελικά ελεύθερος αφού πρώτα κατεβλήθησαν λύτρα ύψους 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων.  

 

Ο Stephen McGown είχε απαχθεί από το ξενοδοχείο του στο Τιμπουκτού το 2011 και οι απαγωγείς του είχαν προσφερθεί αρχικά να τον απελευθερώσουν με αντάλλαγμα την ελευθερία του ριζοσπαστικού ισλαμιστή κληρικού Αμπού Κατάντα, ο οποίος βρισκόταν τότε υπό βρετανική κράτηση.

 

 

Τελικά, απελευθερώθηκε στις 29 Ιουλίου και από τότε δεν έχει μιλήσει. Η μητέρα του πέθανε τον Μάιο ενώ ο πατέρας του εξέφρασε τη χαρά του στα ΜΜΕ για την απελευθέρωση του γιου του.

 

Η σύζυγος του εμφανίστηκε επίσης ενθουσιασμένη. «Είμαι πολύ χαρούμενος που έφτασε αυτή η μέρα», είπε στους Times.

 

Μαζί με τον νοτιοαφρικανό τραπεζίτη είχαν απαχθεί και ένας Σουηδός και ένας Ολλανδός, οι οποίοι απελευθερώθηκαν νωρίτερα.

 

Ο νοτιοαφρικανός υπουργός Nkoana-Mashabane δήλωσε ότι ο McGowan απελευθερώθηκε στις 29 Ιουλίου και υποβλήθηκε σε ιατρικούς ελέγχους στη Νότιο Αφρική. «Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση θα ήθελε να εκφράσει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της σε όλους τους παίκτες-ρόλους για τις προσπάθειές τους που εξασφάλισαν τελικά την απελευθέρωση του McGowan», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε πάντως ότι η χώρα του κατέβαλε τα λύτρα. Μαρτυρίες όμως από πρώην πράκτορες και ανθρώπους που γνωρίζουν καταστάσεις αναφέρουν ότι τα λύτρα έχουν καταβληθεί.

 

Άλλοι όμηροι από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Κολομβία και την Ελβετία πιστεύεται ότι παραμένουν σε αιχμαλωσία. Ένας Σουηδός όμηρος ελευθερώθηκε τον Ιούνιο και ένας Ολλανδός αιχμάλωτος διασώθηκε από τις γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις το 2015.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr