Απογοητευμένος ο Άιντε αποχωρεί από τον ρόλο του στο Κυπριακό

Απογοητευμένος ο Άιντε αποχωρεί από τον ρόλο του στο Κυπριακό Facebook Twitter
EPA/KATIA CHRISTODOULOU
0

Με αίσθημα απογοήτευσης αποχωρεί ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, ο οποίος τον άλλο μήνα θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία.

Σε αποχαιρετιστήρια δεξίωση στο «Λήδρα Πάλλας», στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας, παρέστησαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ήταν η πρώτη τους συνάντηση μετά την αποτυχία της συνάντησης του Κραν Μοντανά. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και είχαν σύντομη συνομιλία.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο Έσπεν Άιντε δήλωσε ότι «θα ήταν χαρούμενος εάν, αντί αποχαιρετισμού, η δεξίωση δινόταν για εορτασμό της λύσης του Κυπριακού».

Ο Άιντε είπε ακόμα ότι, αν και κατηγορήθηκε για αισιοδοξία, ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν ταυτόχρονα ρεαλιστής. Αναφερόμενος στους ηγέτες, σημείωσε ότι παρότι συναντήθηκαν 70 φορές, δεν τα κατάφεραν να επιλύσουν το Κυπριακό. Πρόσθεσε πάντως ότι «υπήρξαν σοβαρά προβλήματα» και τόνισε ότι όσοι βρίσκονται εκτός συνομιλιών δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν με ευκολία αυτούς που βρίσκονται εντός.

Ο Άιντε δήλωσε ότι «έγινε μια σοβαρή προσπάθεια και από τους δύο ηγέτες για μια πραγματική ομοσπονδία στην Κύπρο, που θα ήταν δημοκρατική και οικονομικά βιώσιμη». Επίσης, επισήμανε ότι «κατέστη εφικτό να συζητηθεί ένα νέο σκεπτικό για την ασφάλεια».

Αναφερόμενος στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο Άιντε είπε ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος στη συγγραφή της και διαβεβαίωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι δίκαια».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η καλύτερη λύση για τον ίδιο «είναι μια ευρωπαϊκή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». «Αυτό είναι το όραμα μου και δεν πιστεύω ότι έχω λάθος όραμα», επισήμανε.

Νωρίτερα, ο Άιντε είχε συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι η λύση πρέπει να ανήκει στους Κύπριους, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να την επιβάλουν και δεν θα την επιβάλουν. Σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται στη διάθεση τους, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νέα πρωτοβουλία.

Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι η επίτευξη μιας λύσης ομοσπονδίας με σύγχρονο καθεστώς ασφαλείας. Πραγματική αλλαγή στη διαδικασία σημειώθηκε, όταν ανέλαβε ο Ακιντζί ως τουρκοκύπριος ηγέτης, σημείωσε ο Άιντε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πρόσφερε στον Άιντε ασημένιο ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας ως αναμνηστικό δώρο για τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου. Δώρο κατασκευασμένο, επίσης, από ασήμι, πρόσφερε και ο Ακιντζί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TRUMP ORGANIZATION ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΡΙΚ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Τραμπ προκαλεί ανησυχίες για επικίνδυνο προηγούμενο

Οι επιχειρηματικές κινήσεις του Τραμπ εν μέσω προεδρίας εγείρουν ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων και προσωπικό όφελος από την άσκηση της εξουσίας. / Το μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών της οικογένειας Τραμπ εγείρει ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων και για την ακεραιότητα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM