Η Βαρσοβία αγνοεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και συνεχίζει την υλοτόμηση στο αρχέγονο δάσος Μπιαλοβιέσκα

Η Βαρσοβία αγνοεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και συνεχίζει την υλοτόμηση στο αρχέγονο δάσος Μπιαλοβιέσκα Facebook Twitter
0

Η Βαρσοβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει την υλοτόμηση στο παρθένο δάσος Μπιαλοβιέσκα, αψηφώντας την εντολή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται να προχωρήσει στην κοπή δέντρων επικαλούμενη την ανάγκη καταπολέμησης επιδημίας σκαθαριών.


Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε την Πολωνία να σταματήσει αμέσως την μεγάλης κλίμακας υλοτόμηση στο αρχέγονο δάσος, σε μια ακόμη υπόθεση μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ πολωνικής κυβέρνησης και Βρυξελλών.


Το δάσος συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Εκτείνεται και από τις δυο πλευρές των συνόρων μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας και αποτελεί σπίτι για τον ευρωπαϊκό βίσονα καθώς και για σπάνια είδη πουλιών.


«Ενεργούμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιαν Σίσκο, υπερασπιζόμενος την υλοτόμηση, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί νομική υποχρέωσή της κυβέρνησης να προστατέψει το δάσος που βρίσκεται αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη επιδημία σκαθαριών εδώ και δεκαετίες, όπως τόνισε.


«Πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου προστατευτικών μέτρων και αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής δασικής υπηρεσίας, ο Κόνραντ Τομαζέφσκι, στην ίδια συνέντευξη τύπου.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μήνυσε νωρίτερα φέτος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Πολωνία για την υλοτόμηση και η εντολή της περασμένης εβδομάδας αποτελεί μια προσωρινή απόφαση σε μια υπόθεση που μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να επιλυθεί.


Περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιδημία σκαθαριών αποτελεί απλά ένα πρόσχημα για τον Σίσκο, ο οποίος στοχεύει μέσω της υλοτομίας να εξασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα για τις τοπικές κοινότητες και να ενισχύσει την υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.


Επικαλούμενος το πρόβλημα με τα σκαθάρια, ο υπουργός Περιβάλλοντος ενέκρινε τον Μάρτιο του 2016 τον τριπλασιασμό του επιτρεπόμενου ποσοστού υλοτόμησης σε τρεις περιφέρειες του δάσους.


Ο Σίσκο δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για ενδεχόμενα πρόστιμα από την ΕΕ για την μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και ανέφερε ότι αν σταματήσουν τα μέτρα προστασίας η οικονομική ζημιά θα έφτανε περίπου στα 470 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM