«Η Ελλάδα δεν συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά μια ειδική περίπτωση», υποστήριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο Στρασβούργο με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη και την έξοδο απ' αυτήν - σε μια εκδήλωση υπό τον τίτλο «Which way out for the Euro zone», που ολοκληρώθηκε προ ολίγου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της γαλλικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ) και τη συνεργασία του European Identity and Global Perspective, στο πλαίσιο επιμορφωτικού σεμιναρίου για φοιτητές από το γαλλικό και διεθνές περιβάλλον.

«Είναι ζωτικής σημασίας να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση μέσω της πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας στη συνέχεια τη σημασία υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρώπης με υψηλά χρέη με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης.

«Η αμοιβαιοποίηση του χρέους χωρίς εγγυήσεις», είπε επαναλαμβάνοντας μια πάγια τοποθέτησή του, «θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάλειψη των κινήτρων για μείωση των χρεών στις υπερχρεωμένες χώρες».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Σόιμπλε μίλησε και για τη σημασία της γαλλογερμανικής συνεργασίας υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία αποτελούν το στήριγμα της Ευρώπης και θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον η καλή συνεργασία που είχαν μέχρι στιγμής, ενώ σε ερώτημα σπουδάστριας κινεζικής καταγωγής, η οποία ανέφερε ότι «συχνά τα κινεζικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για την ευρωπαϊκή κρίση», απάντησε ότι η ευθύνη για την τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση είναι της Ευρώπης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι στο παγκοσμιοποιημένο σύγχρονο περιβάλλον οι οικονομίες είναι αλληλοεξαρτώμενες και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει με απόλυτη ανεξαρτησία.

Χρειαζόμαστε την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη μπορεί να διασφαλίσει τη συνολική ευημερία, υπογράμμισε ο Σόιμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μαζί χάνουμε και μαζί κερδίζουμε. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr