Η 16χρονη πολεμίστρια του ISIS που συνελήφθη στην Μοσούλη είναι μαθήτρια που εξαφανίστηκε πριν ένα χρόνο από την Γερμανία

Η 16χρονη πολεμίστρια του ISIS που συνελήφθη στην Μοσούλη είναι μαθήτρια που εξαφανίστηκε πριν ένα χρόνο από την Γερμανία Facebook Twitter
1

Οι γερμανικές αρχές διερευνούν εάν μια κρατούμενη ως ύποπτη για μέλος του Ισλαμικού Κράτους που συνελήφθη από τις ιρακινές δυνάμεις στην Μοσούλη είναι η 16χρονη γερμανίδα μαθήτρια που εξαφανίστηκε από το σπίτι των γονιών της στη Σαξονία πριν από ένα χρόνο.

Οι γονείς της Linda Wenzel ψάχνουν μάταια για την κόρη τους από τότε που εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο χωριό Pulsnitz την 1η Ιουλίου του περασμένου έτους έχοντας προηγουμένως ασπαστεί το Ισλάμ.

Τα βίντεο που εμφανίστηκαν το Σαββατοκύριακο δείχνουν ένα κορίτσι που μοιάζει πολύ με την Linda. Οι φωτογραφίες δείχνουν μια εξαντλημένη κοπέλα η οποία συνελήφθη από τις ιρακινές δυνάμεις μαζί με μια ομάδα 20 γυναικών οι οποίες φέρονται να είναι υποστηρίκτριες του Ισλαμικού Κράτους. Μεταξύ τους είναι γυναίκες από τη Ρωσία, την Τουρκία, τον Καναδά, τη Λιβύη και τη Συρία, οι οποίες είχαν ταμπουρωθεί με όπλα και εκρηκτικά σε σήραγγα κάτω από τα ερείπια στην Παλιά Πόλη.

Η 16χρονη πολεμίστρια του ISIS που συνελήφθη στην Μοσούλη είναι μαθήτρια που εξαφανίστηκε πριν ένα χρόνο από την Γερμανία Facebook Twitter

Ένας ιρακινός διοικητής από τη Μοσούλη επιβεβαίωσε στον Guardian ότι όλες οι γυναίκες μεταφέρθηκαν στη Βαγδάτη. Την Τρίτη, μια ανεπίσημη ιστοσελίδα των ειδικών δυνάμεων του Ιράκ, στο Facebook, δημοσίευσε φωτογραφίες του κοριτσιού στις οποίες αναφερόταν πως ήταν μια γυναίκα του Ντάες και όχι μαχήτρια Γιεζίντι.

Ο εισαγγελέας της Σαξονίας δήλωσε ότι διερευνά επειγόντως τα νέα στοιχεία. «Η επικοινωνία με το Ιράκ αποδεικνύεται δύσκολη, αλλά κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να διαπιστώσουμε εάν η κοπέλα που συνελήφθη είναι η Linda W», δήλωσε εκπρόσωπος του. Η μητέρα της Linda φέρεται πάντως να την αναγνώρισε από τις φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η Linda έμενε σε ένα σπίτι με τη μητέρα και τον πατριό της στο Pulsnitz, μια πόλη περίπου 7.500 κατοίκων μεταξύ της Δρέσδης και των πολωνικών συνόρων. Έχοντας μετακομίσει στο Pulsnitz μετά το διαζύγιο των γονιών της, σύντομα γράφτηκε στο τοπικό  σχολείο Ernst-Rietschel και ήταν μια καλή μαθήτρια με το ενδιαφέρον της να στρέφεται κυρίως στα μαθηματικά, τη χημεία και τη φυσική.

Αλλά περίπου μισό χρόνο πριν την εξαφάνισή της, οι συμμαθητές παρατήρησαν μια αλλαγή στη συμπεριφορά της. Η Linda σταμάτησε να ακούει ραπ μουσική και την αντικατέστησε με αραβική μουσική και ζήτησε από τον διευθυντή του σχολείου να της επιτραπεί να φορά μια μαντίλα στο σχολείο.

Την άνοιξη του 2016 η Linda αποκάλυψε στους γονείς της το ενδιαφέρον της για το Ισλάμ, αλλά έκρυψε το γεγονός ότι το είχε ασπαστεί ως θρησκεία. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, είπε στην οικογένεια ότι ήταν σε δίαιτα ενώ τηρούσε την αυστηρή νηστεία. «Δεν σκεφτήκαμε και δεν καταλάβαμε τίποτα, και μάλιστα της αγοράσαμε ένα αντίγραφο του Κορανίου», δήλωσε η μητέρα της στα γερμανικά ΜΜΕ.

Η 16χρονη πολεμίστρια του ISIS που συνελήφθη στην Μοσούλη είναι μαθήτρια που εξαφανίστηκε πριν ένα χρόνο από την Γερμανία Facebook Twitter

Την 1η Ιουλίου πέρυσι, η Λίντα έγραψε ένα sms τη μητέρα της «Θα επιστρέψω το πρωί της Κυριακή» και πρόσθεσε πως θα κοιμόταν στο σπίτι ενός φίλου της το Σαββατοκύριακο. Αλλά όταν οι Wenzels τηλεφώνησαν στον φίλο της κανείς δεν γνώριζε για την φιλοξενία και δεν την είχε δει.

Κάτω από το στρώμα στο δωμάτιο της Linda, η αστυνομία αργότερα βρήκε αποδείξεις για δύο αεροπορικά εισιτήρια με διαδρομή από τη Δρέσδη στη Φρανκφούρτη και από τη Φρανκφούρτη στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία είχε αγοράσει με μια πλαστογραφημένη τραπεζική εξουσιοδότηση και το διαβατήριο της μητέρας της.

Σύμφωνα με πηγές που ανέφερε η εφημερίδα Bild, η Linda είναι πιθανό να έχει ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη και από εκεί να διέσχισε  τα συριακά σύνορα προς  την επαναστατημένη επαρχία Idlib. Στα μέσα Αυγούστου φέρεται να συνάντησε ένα μικρό παρακλάδι τζιχαντιστών οι οποίοι την οδήγησαν στην Μοσούλη. Στο σπίτι της Linda στη Σαξονία, οι ανακριτές ανακάλυψαν επίσης πως ο λογαριασμός της στο Facebook είχε χρησιμοποιηθεί για επαφές με ισλαμιστικές ομάδες.

Οι αρχές εκτιμούν ότι έως και 930 άτομα έχουν περάσει από τη Γερμανία στη Συρία από την έναρξη του πολέμου στην περιοχή. Αν επιβεβαιωθεί πως είναι αυτή, τότε θα έχει καταφέρει κάτι εξαιρετικά δύσκολο: να να επιβιώσει σε μια πόλη που βρισκόταν στο επίκεντρο μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης από τον περασμένο Νοέμβριο.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ