Εκατοντάδες συλληφθέντες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται σε μια φυλακή κοντά στη Μοσούλη από τις ιρακινές δυνάμεις που απελευθέρωσαν την πόλη.

 

Οι δημοσιογράφοι του Associated Press μεταδίδουν πως είδαν περισσότερους από 100 αιχμαλώτους να είναι στοιβαγμένοι στο δάπεδο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

 

Οι περισσότεροι από τους άντρες είναι ασθενείς μεταδίδει το πρακτορείο το οποίο μέτρησε πάνω από 100 κρατούμενους σε ένα μικρό δωμάτιο μιας φυλακής που συνολικά έχει 370 συλληφθέντες.


Δεν υπάρχει ηλεκτρισμός ή εξαερισμός, παρά το γεγονός πως οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 45 βαθμούς. Οι περισσότεροι δεν μπορούν καν να σταθούν όρθιοι καθώς τα πόδια τους είναι πρησμένα επειδή δεν μπορούν να κινηθούν.

 

Περισσότεροι από 1.150 κρατούμενοι έχουν περάσει από τη φυλακή τους τελευταίους τρεις μήνες, με 540 να έχουν σταλεί στη Βαγδάτη για περαιτέρω έρευνες, δήλωσε ένας αξιωματικός.

 

Στρατιώτες έχουν συλλάβει και ανακρίνουν έναν άντρα στην Μοσούλη που υποπτεύονται πως είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους ( Getty Images)
Στρατιώτες έχουν συλλάβει και ανακρίνουν έναν άντρα στην Μοσούλη που υποπτεύονται πως είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους ( Getty Images)

 

Οι εικόνες, που δείχνουν νέους και πιο ηλικιωμένους άντρες δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς υπολοχαγός των δυνάμεων του Ιράκ, αποκάλυψε τη δίψα για εκδίκηση. Ο ίδιος επέμεινε ότι οι μαχητές του ΙΚ δεν είναι ανθρώπινα όντα και ότι οι τζιχαντιστές που έφεραν τρόμο στην χώρα άξιζαν να πεθάνουν.

 

Ακόμη 2.800 κρατούμενοι κρατούνται στην αεροπορική βάση Qayara νότια της Μοσούλης και εκατοντάδες ακόμη βρίσκονται σε μερικές μικρότερες εγκαταστάσεις. Ο αξιωματικός μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να ενημερώσει τους δημοσιογράφους.

 

Οι κρατούμενοι που μίλησαν στο AP επέμειναν ότι ήταν αθώοι και παρέμειναν ανώνυμοι φοβούμενοι αντίποινα. «Δεν θα βρείτε 10 πραγματικούς τζιχαντιστές μεταξύ αυτών των παιδιών. Και όλοι αυτοί έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες εδώ», είπε ένας από τους φυλακισμένους. «Από τότε που ήρθα εδώ πριν από οκτώ μήνες, έχω δει μόνο τον ήλιο μια φορά», πρόσθεσε.

 

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δύο αιχμάλωτοι είχαν πεθάνει στα κελιά και πως κάποιοι κρατούμενοι έχουν ανοιχτές πληγές με πύον. Επιπλέον υπάρχουν μαρτυρίες πως όσοι πήγαν σε νοσοκομεία επέστρεψαν ακρωτηριασμένοι. «Θέλουμε πραγματικά να πεθάνουμε», είπε ένας άλλος κρατούμενος. «Κανείς από εμάς δεν είχε επισκέπτες, δεν έχει δει συγγενείς ή μέλη της οικογένειάς του. Δεν γνωρίζουμε καν πού βρισκόμαστε», ανέφερε ένας άλλος κρατούμενος.

 

 

Ο πρωθυπουργός της χώρας Χάιντερ αλ-Αμπάντι αναγνώρισε ότι οι ιρακινές δυνάμεις διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για «μεμονωμένες πράξεις» για τις οποίες θα τιμωρηθούν οι δράστες.

 

Αυτή η δίψα για εκδίκηση μετά από στρατιωτικές νίκες τροφοδοτεί εξωδικαστικές δολοφονίες υπόπτων μελών του ISIS που πέφτουν στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας μέσα και γύρω από την Μοσούλη. Τα βίντεο που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειχναν στρατεύματα να ρίχνουν από κτίρια και να πυροβολούν κρατούμενους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

 

Ωστόσο χθες υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους οι ιρακινές δυνάμεις υποκινούνται σε δολοφονίες κρατουμένων...>>>

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr