Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν τους κρατούμενους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επειδή πιστεύουν ότι αν αποσταλούν σε στρατόπεδα φυλάκισης, θα δωροδοκήσουν τις αρχές στη Βαγδάτη για να τους απελευθερώσουν. «Γι 'αυτό οι Ιρακινοί στρατιώτες προτιμούν να τους πυροβολούν ή να τους πετάνε από ψηλά κτίρια», λέει μια πηγή από το Ιράκ όπως μεταδίδει ο Independent.

 

Ένας πρώην ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα μπορούσε να ονομάσει το ακριβές ποσό που θα χρειαζόταν για ένα μέλος της ISIS ώστε να αγοράσει χαρτιά που θα του επέτρεπαν να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από το Ιράκ.

 

Η πεποίθηση των ιρακινών στρατιωτών και των στρατιωτών ότι οι αρχές της κυβέρνησής τους είναι πάρα πολύ διεφθαρμένες για να κρατήσουν αιχμάλωτους τους τζιχαντιστές είναι ο λόγος που προχωρούν σε εκτελέσεις. Η εκδίκηση και το μίσος που προκάλεσαν οι φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους είναι κίνητρα για εξωδικαστικές δολοφονίες από ομάδες θανάτου, αλλά υπάρχει επιπλέον δυσπιστία στο ιρακινό δικαστικό σύστημα, το οποίο είναι δυσλειτουργικό.

 

Η παράνοια στο τέλος ενός πολύ βίαιου πολέμου εξηγεί εν μέρει γιατί πολλοί Ιρακινοί είναι πεπεισμένοι ότι τα επικίνδυνα μέλη του ISIS μπορούν με δωροδοκία να βρουν τον δρόμο τους προς την ελευθερία. Δεκάδες αναφορές σε social media από τη Βαγδάτη ισχυρίζονται ότι μαχητές που σκότωσαν πολλούς πολίτες απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα χρήματα.

 

Οι φόβοι μπορεί να είναι υπερβολικοί, αλλά δεν είναι χωρίς ουσία. Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να υπέστη μεγάλες απώλειες στην Μοσούλη, αλλά μπορεί ακόμα να λειτουργήσει με μικρούς πυρήνες.  Οι κάτοικοι γειτονιάς στην Μοσούλη ισχυρίζονται επίσης πως έχουν δει πρώην μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης που είχαν συλληφθεί, να κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους.

 

Στα social media κυκλοφορούν αρκετά βίντεο που δείχνουν στρατιώτες να σκοτώνουν τζιχναστιστές πετώντας τους από κτίρια, μια βάρβαρη πρακτική που είχαν ακολουθήσει και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για εκτελέσεις ομοφυλοφίλων.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr