Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Facebook Twitter
0

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να επιτύχει την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την ετυμηγορία ενός ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Χαβάης που διεύρυνε τις εξαιρέσεις.

 

Ο Σέσιονς υποστήριξε σε μια ανακοίνωσή του ότι ένα «τοπικό δικαστήριο με ανάρμοστο τρόπο υποκατέστησε με τις πολιτικές του προτιμήσεις αποφάσεις της κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφαλείας σε μια περίοδο σοβαρότατων απειλών, αψηφώντας τόσο το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας όσο και τις οδηγίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εννέα ανώτατοι δικαστές «χρειάστηκε ήδη να διορθώσουν αυτό το τοπικό δικαστήριο μία φορά, και παρά τη θέλησή μας θα επιστρέψουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο» ώστε να αποκατασταθούν «οι κανόνες του δικαίου και το δικαίωμα της κυβέρνησης να προστατεύει το έθνος».

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την 30ή Ιουνίου την εφαρμογή εν μέρει του διατάγματος Τραμπ.

 

Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών έξι μουσουλμανικών χωρών (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη) για 90 ημέρες καθώς και των προσφύγων από όλο τον κόσμο για 120 ημέρες, εξαιρουμένων μόνο όσων μπορούν να αποδείξουν «μια αυθεντική σχέση με κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στις ΗΠΑ».

 

Έτσι, μπορούν να μπαίνουν στη χώρα άνθρωποι που θέλουν να επισκεφθούν «στενούς συγγενείς» τους, ή φοιτητές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ή μισθωτοί σε αμερικανικές εταιρείες, ή ένας καθηγητής που έλαβε πρόσκληση από ένα πανεπιστήμιο για να δώσει μια διάλεξη.

 

Όμως για την αμερικανική κυβέρνηση οι «στενοί συγγενείς» που μπορούν να μπαίνουν στη χώρα είναι μόνο «οι γονείς, οι σύζυγοι, τα παιδιά, οι γαμπροί και οι νύφες, τα αδέλφια και τα ετεροθαλή αδέλφια».

Αυτός ακριβώς ο ορισμός του ποιος είναι «στενός συγγενής» αμφισβητήθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάης.

 

«Στη Χαβάη, η έννοια του “στενού συγγενή” συμπεριλαμβάνει πολύ κόσμο που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει» από τον ορισμό που έδωσε, τόνισε ο Ντάγκλας Τσιν, ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης της Χαβάης, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

 

Στην ετυμηγορία του, ο ομοσπονδιακός δικαστής της Χαβάης Ντέρικ Ουότσον έκρινε ότι ο ορισμός των «στενών συγγενών» εξαιρεί άδικα ανθρώπους που βάσει της «κοινής λογικής» θα όφειλαν να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν, όπως «οι παππούδες, τα εγγόνια, οι θείοι και οι θείες, οι ανιψιοί και οι ανιψιές, οι εξάδελφοι και οι εξάδελφες» των ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ.

 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Μπόσερτ εξέφρασε «ανησυχία» για την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι «μοιάζει αρκετά ευρεία» και προσθέτοντας ότι «θα με προβλημάτιζε αν είναι πράγματι τόσο ευρεία όσο μεταδίδεται» από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM