No.1

Σε κατάσταση συναγερμού λόγω καύσωνα η Ισπανία-Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς

Σε κατάσταση συναγερμού λόγω καύσωνα η Ισπανία-Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Facebook Twitter
0

Ο αφρικανικός καύσωνας θα σαρώσει από σήμερα εκτεταμένες περιοχές στην Ισπανία, με τους κρατικούς φορείς να έχουν εκδώσει ανακοίνωση εκτάκτων φαινομένων για τις κεντρικές, νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας.

 

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet τονίζει πως από τη Δευτέρα έχει αρχίσει η άνοδος της θερμοκρασίας, και κατά μέσον όρο προβλέπονται θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών σε 27 περιοχές—με αιχμή τις ζώνες της Κόρδοβας και της Χαέν στην Ανδαλουσία, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει και 45οC. Η ύφεση του καύσωνα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα κορυφωθεί θερμοκρασιακά αύριο, αναμένεται από το Σάββατο.

 

Σύμφωνα με την Aemet, είναι πιθανόν οι αέριες μάζες από την Αφρική να ευνοήσουν την μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στη μισή Ιβηρική Χερσόνησο.

 

Μολονότι σε όλες τις περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες αναμένονται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στις εσωτερικές περιοχές του νότου, δηλ. στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, στα νότια της Εξτρεμαδούρας, και στην Καστίλια –Λα Μάντσα.

 

Ειδικότερα, σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (σημαντικού κινδύνου) θα βρίσκονται το Κάδιθ, η Γρανάδα, η Ουέλβα και σε κίτρινο συναγερμό (χαμηλό κίνδυνο) η Μάλαγα.

 

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με την υπηρεσία, η Κόρδοβα και η Χαέν θα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς αναμένονται θερμοκρασίες 44 και κατά τόπους 45 οC.

 

Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Aemet Ντέλια Γκουτιέρεθ, οι μάζες αφρικανικού καύσωνα έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην Ιβηρική από τη Δευτέρα, ενώ στα βορειοανατολικά υπήρχε ατμοσφαιρική αστάθεια, από την περασμένη εβδομάδα. Μόλις σταθεροποιήθηκε η ατμοσφαιρική κατάσταση στην Χερσόνησο και στις Βαλεαρίδες, ο αέρας άρχισε να θερμαίνεται διότι οι θερμοκρασίες ανέβηκαν «πολύ και πολύ γρήγορα». «Μπορούμε να μιλούμε για αύξηση οκτώ έως δέκα βαθμών, ανάλογα με τη ζώνη», σε σχέση με τη Δευτέρα, τονίζει η ίδια εκπρόσωπος.

 

Από σήμερα, πρόσθεσε, ο αφρικανικός καύσωνας θα εισέλθει «γενικώς και θα φθάσει στη Μεσόγειο». Σήμερα, ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά του καύσωνα, που αύριο θα φθάσουν στο απόγειό τους, με τις θερμοκρασίες να αρχίσουν να υποχωρούν μετά την Παρασκευή, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι προειδοποιήσεις για έκτακτα φαινόμενα, εάν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

 

Η Aemet τονίζει πως το παρόν κύμα καύσωνα, σε αντίθεση με εκείνο του Ιουνίου, δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο, αλλά αντίθετα «αποτελεί μία τυπική κατάσταση για τα μέσα Ιουλίου» στην Ιβηρική Χερσόνησο. «Εκείνο που είναι πρωτοφανές είναι τα ατμοσφαιρικά ανεβοκατεβάσματα που βιώσαμε, πρώτα να έχουμε ημέρες με μεγάλη ζέστη για την εποχή και μετά ν’ ακολουθεί σημαντική αστάθεια, με πτώση θερμοκρασιών και κατακλυσμιαίες βροχές και πάλι σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας», πρόσθεσε η Γκουτιέρεθ.

 

Πηγή: Εl Pais, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM