Μέρκελ: Οι Βρετανοί που ζουν στην ΕΕ δεν θα χρειαστεί να γυρίσουν πίσω μετά το Brexit

Μέρκελ: Οι Βρετανοί που ζουν στην ΕΕ δεν θα χρειαστεί να γυρίσουν πίσω μετά το Brexit Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα σταλούν πίσω στην πατρίδα τους μετά το Brexit, διαβεβαίωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε μια ομιλία που εκφώνησε σήμερα, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που η Βρετανία σκοπεύει να παραχωρήσει στους ευρωπαίους πολίτες θα είναι «σε μεγάλο βαθμό αμοιβαία».


Τον Ιούνιο, η Βρετανία έκανε μια «γενναιόδωρη προσφορά», όπως ακριβώς την περιέγραψε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στους ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν εκεί -μια προσφορά που επικρίθηκε ευρέως, καθώς θεωρήθηκε ως υποβάθμιση του υπάρχοντος καθεστώτος διαμονής τους.


«Τώρα, ακούσαμε τι είδους προσφορές έκανε η Βρετανία στους ευρωπαίους πολίτες από τα 27 κράτη μέλη που διαμένουν εκεί και φυσικά θα συνεχίσουμε σε μεγάλο βαθμό να τις ανταποδίδουμε», τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στην ομιλία που εκφώνησε σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στη Βαυαρία.


Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε δικαστήριο να εκδώσει απόφαση για τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και το ερώτημα ποιο ακριβώς δικαστήριο θα ήταν υπεύθυνο αποτελεί «ένα από τα πρώτα πραγματικά σημαντικά ζητήματα», που πρέπει να συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, είπε η Μέρκελ.


«Εάν υπάρξουν διαφωνίες, ποιος θεσμός θα είναι υπεύθυνος για την επίλυση αυτών των διαφορών;» διερωτήθηκε η ίδια. «Η Βρετανία δεν θέλει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εμείς λέμε ότι δεν μπορούν μονάχα βρετανικά δικαστήρια» να αποφασίζουν. Επιπλέον, σημείωσε ότι το ερώτημα είναι τι είδους νομικός θεσμός θα πρέπει να συσταθεί για την επίλυση τέτοιων θεμάτων.


Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε σε μια ερώτηση που τέθηκε από έναν Βρετανό, που βρισκόταν στο ακροατήριο και κατοικεί στη Γερμανία εδώ και 25 χρόνια. Ο ίδιος επισήμανε ότι απασχολεί 25 εργαζόμενους στην επιχείρησή του. Η γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε να καταθέσει αίτηση χορήγησης της γερμανικής υπηκοότητας προκειμένου «να βρίσκεται στην ασφαλή πλευρά». «Έπειτα από 25 χρόνια στη Γερμανία δεν πιστεύω ότι πρέπει να ανησυχείς ότι θα σταλείς αμέσως στο Μπέρμιγχαμ» τόνισε, προκαλώντας τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM