Χάος και αίμα και πάλι στη Βενεζουέλα: Ένας 16χρονος και ένας υποψήφιος νεκροί σε νέες διαδηλώσεις

Χάος και αίμα και πάλι στη Βενεζουέλα: Ένας 16χρονος και ένας υποψήφιος νεκροί σε νέες διαδηλώσεις Facebook Twitter
0

Χάος και αίμα και πάλι στη Βενεζουέλα: Ένας 16χρονος και ένας υποψήφιος νεκροί σε νέες διαδηλώσεις Facebook Twitter

 

Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες στη Βενεζουέλα ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και οπαδούς της αντιπολίτευσης που αποκλείουν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη Συντακτική Συνέλευση που σχεδιάζει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο προκάλεσαν τον θάνατο ενός διαδηλωτή και δεκάδες τραυματισμούς.

 

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε στο twitter ότι ερευνά «τον θάνατο ενός νέου 16 ετών στη διάρκεια διαδήλωσης» στην πόλη Λα Ισαμπελίκα (βόρεια).

 

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OEA) Λουίς Αλμάγκρο «καταδίκασε τον θάνατο άλλου ενός νεαρού διαδηλωτή στη Βενεζουέλα». Σε μήνυμά του στο twitter πρόσθεσε πως «μόνο η δημοκρατία θα θέσει τέρμα στη βία κατά του λαού».

 

 

Ένας υποψήφιος για τη Συντακτική Συνέλευση, ο Χοσέ Λουίς Ρίβας, 42 ετών, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς αγνώστων ενώ πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία στην πόλη Μαρακάι. Η εισαγγελία, που ξεκίνησε έρευνα, δεν έδωσε λεπτομέρειες.

 

Εξάλλου, εννέα στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Σέρχιο Ριβέρο, διοικητής της Εθνοφρουράς.

 

Με οδοφράγματα φτιαγμένα από σκοινιά, οχήματα, δέντρα και απορρίμματα, ομάδες αντιτσαβιστών (από το όνομα του Ούγο Τσάβες, προέδρου από το 1999 και έως τον θάνατό του το 2013), συμμετείχαν σε έναν «μεγάλο αποκλεισμό» προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση.

 

«Ο κόσμος αυτός αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα για την ελευθερία. Την Κυριακή θα σημειωθεί η πιο σημαντική πράξη πολιτικής ανυπακοής στην ιστορία της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, στη διάρκεια μιας επιχείρησης αποκλεισμού στο Καράκας.

 

Η αντιπολίτευση πρόκειται να διεξαγάγει συμβολικό δημοψήφισμα για τη Συντακτική Συνέλευση στις 16 Ιουλίου.

Σθεναρά αντίθετοι στο σχέδιο της Συντακτικής Συνέλευσης, οι αντίπαλοι του σοσιαλιστή αρχηγού του κράτους αισθάνονται ενθαρρυμένοι μετά την αποφυλάκιση του εμβληματικού σημαιοφόρου τους, του 46χρονου Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος τελεί στο εξής υπό κατ΄οίκον περιορισμό.

 

Είχε καταδικαστεί το 2014 σε 14 χρόνια κάθειρξη για «υποκίνηση στη βία» στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Νικολάς Μαδούρο το 2014, που προκάλεσαν 43 θανάτους.

 

Η αντιπολίτευση βλέπει στην αποφυλάκιση του Λόπες μια «επιτυχία» η οποία κατακτήθηκε χάρη στις διαδηλώσεις αλλά δηλώνει ότι θα συνεχίσει να «αγωνίζεται» για την απελευθέρωση των περισσότερων από 400 υπόλοιπων «πολιτικών κρατούμενων» που υπάρχουν, όπως υποστηρίζει, στη Βενεζουέλα.

 

«Αυτό που συνέβη με τον Λεοπόλντο είναι ένα στάδιο, αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε στο όνομα όλων των φυλακισμένων και έως τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών (…) Δεν φοβόμαστε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιγκέλ Βιέλμα, ένας 18χρονος φοιτητής.

 

Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, πριν από περισσότερο από τρεις μήνες, 93 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Το προεδρικό στρατόπεδο διαβεβαιώνει πως τίποτα δεν θα σταματήσει τον σχηματισμό Συντακτικής Συνέλευσης, τα 545 μέλη της οποίας αναμένεται να εκλεγούν στις 30 Ιουλίου.

 

Σε όλες τις πολιτείες της Βενεζουέλας, χιλιάδες υποστηρικτές του πρόεδρου Μαδούρο συμμετείχαν χθες Δευτέρα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

 

«Εκείνοι που δεν θέλουν την ειρήνη είναι οι τρελοί, οι παράλογοι, οι φασίστες, μια πολύ μικρή ομάδα η οποία όμως κάνει πολύ κακό. Η Συντακτική Συνέλευση θα φέρει την ειρήνη», δηλώνει η πρώτη κυρία, η Σίλια Φλόρες, υποψήφια για τη Συντακτική Συνέλευση, όπως και ο γιος του προέδρου.

 

Ο Νικολάς Μαδούρο δηλώνει πως η Συνέλευση θα φέρει οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Συζήτησε για την κατάσταση στη χώρα του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Ο Πούτιν αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο βενεζουελάνος πρόεδρος προκειμένου «να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

 

Σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων Datanalisis, σχεδόν το 70% των Βενεζουελάνων είναι αντίθετοι με τη Συνέλευση και το 80% καταδικάζει τη διαχείριση του αρχηγού του κράτους.

 

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το σχέδιο αυτό «απάτη», σε μια χώρα που έχει ναυαγήσει πλήρως οικονομικά, μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

 

Η καθολική Εκκλησία κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα «την εγγραφή στο Σύνταγμα μιας στρατιωτικής, σοσιαλιστικής, μαρξιστικής και κομμουνιστικής δικτατορίας». Κάλεσε χθες τον Μαδούρο να εγκαταλείψει το σχέδιό του για τη Συνέλευση.

 

Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης επικρίσεις και στο στρατόπεδό του, μεταξύ των οποίων εκείνην της γενικής εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, μιας τσαβίστα που έγινε διαφωνούσα και καταγγέλλει τις παρεκκλίσεις της κυβέρνησης. Αντιμέτωπη με μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην αποπομπή της, η τύχη της αναμένεται να προσδιοριστεί αυτή την εβδομάδα.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM