Γαλλία: Τέλος τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ και βενζίνη έως το 2040

Γαλλία: Τέλος τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ και βενζίνη έως το 2040 Facebook Twitter
0

Μέχρι το 2040 θα σταματήσει η πώληση αυτοκινήτων που κινούνται με ντίζελ και με βενζίνη στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Ανακοινώνουμε το τέλος της πώλησης βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 2040» είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με σκοπό να παρουσιάσει το «σχέδιο για το κλίμα». Παραδέχτηκε πάντως ότι ο στόχος αυτός είναι «δύσκολος», ιδίως για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σε μια χώρα που μετρά δύο μεγάλους ομίλους, τους PSA και Renault και όπου τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ακόμη σπανίζουν «πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση», πρόσθεσε ο Ιλό. Όμως «οι προϋποθέσεις υπάρχουν», υπογράμμισε.

Στην Ευρώπη, μόνο η Ολλανδία και η Νορβηγία εξετάζουν την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Το 2016, περισσότερα από το 95% των καινούριων αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης κινούνταν είτε με ντίζελ (49,5%) είτε με βενζίνη (45,8%), σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (Acea).

Τα πιο φτωχά γαλλικά νοικοκυριά θα μπορέσουν τους επόμενους μήνες να επωφεληθούν από μια «επιδότηση μετάβασης» προκειμένου να απαλλαγούν από τα ρυπογόνα αυτοκίνητά τους για να αποκτήσουν πιο καθαρά οχήματα, ανακοίνωσε επίσης ο Ιλό.

Το ποσό της επιδότησης δεν διευκρινίστηκε. Όπως εξήγησε ο υπουργός, με το μέτρο αυτό οι Γάλλοι θα μπορούν «να αντικαταστήσουν ένα ντιζελοκίνητο (όχημα) που κυκλοφόρησε πριν από το 1997 ή ένα βενζινοκίνητο παλαιότερο του 2001 από ένα πιο καθαρό, καινούριο αυτοκίνητο».

Αυτό το «σχέδιο για το κλίμα» το είχε προαναγγείλει στις αρχές Ιουνίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καθώς στόχος του είναι η χώρα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΝΤΙ ΜΠΕΡΝΑΜ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Άντι Μπέρναμ: «Πράσινο φως» για τη χρήση βρετανικών βάσεων από τις ΗΠΑ για πλήγματα στο Ιράν

Η απόφαση του Μπέρναμ κινείται στην ίδια γραμμή με την πολιτική που είχε ακολουθήσει ο προκάτοχός του, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος χαρακτήριζε τις αμερικανικές επιθέσεις «αμυντικές επιχειρήσεις»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Διεθνή / Εν μέσω πολέμου με το Ιράν, οι ΗΠΑ ξεμένουν από χρήματα

Καθώς ορισμένα κονδύλια αναμένεται να εξαντληθούν εντός των επόμενων εβδομάδων, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ασκεί πίεση στους νομοθέτες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ολοένα και πιο επείγον έλλειμμα
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με «πολύ σφοδρό πλήγμα» στην τοποθεσία όπου πιθανότατα βρίσκονται ιρανικοί πυρηνικοί φυγοκεντρητές

Απομακρύνεται ξανά το σενάριο τερματισμού των συγκρούσεων ΗΠΑ και Ιράν - «Ούτε σταγόνα πετρελαίου δεν θα περάσει τα Στενά» λένε οι Φρουροί - Νωρίτερα, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι επιβάλλουν ναυτικό αποκλεισμό στη Σαουδική Αραβία
THE LIFO TEAM