ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Γαλλία: Τέλος τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ και βενζίνη έως το 2040

Γαλλία: Τέλος τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ και βενζίνη έως το 2040 Facebook Twitter
0

Μέχρι το 2040 θα σταματήσει η πώληση αυτοκινήτων που κινούνται με ντίζελ και με βενζίνη στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Ανακοινώνουμε το τέλος της πώλησης βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 2040» είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με σκοπό να παρουσιάσει το «σχέδιο για το κλίμα». Παραδέχτηκε πάντως ότι ο στόχος αυτός είναι «δύσκολος», ιδίως για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σε μια χώρα που μετρά δύο μεγάλους ομίλους, τους PSA και Renault και όπου τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ακόμη σπανίζουν «πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση», πρόσθεσε ο Ιλό. Όμως «οι προϋποθέσεις υπάρχουν», υπογράμμισε.

Στην Ευρώπη, μόνο η Ολλανδία και η Νορβηγία εξετάζουν την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Το 2016, περισσότερα από το 95% των καινούριων αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης κινούνταν είτε με ντίζελ (49,5%) είτε με βενζίνη (45,8%), σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (Acea).

Τα πιο φτωχά γαλλικά νοικοκυριά θα μπορέσουν τους επόμενους μήνες να επωφεληθούν από μια «επιδότηση μετάβασης» προκειμένου να απαλλαγούν από τα ρυπογόνα αυτοκίνητά τους για να αποκτήσουν πιο καθαρά οχήματα, ανακοίνωσε επίσης ο Ιλό.

Το ποσό της επιδότησης δεν διευκρινίστηκε. Όπως εξήγησε ο υπουργός, με το μέτρο αυτό οι Γάλλοι θα μπορούν «να αντικαταστήσουν ένα ντιζελοκίνητο (όχημα) που κυκλοφόρησε πριν από το 1997 ή ένα βενζινοκίνητο παλαιότερο του 2001 από ένα πιο καθαρό, καινούριο αυτοκίνητο».

Αυτό το «σχέδιο για το κλίμα» το είχε προαναγγείλει στις αρχές Ιουνίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καθώς στόχος του είναι η χώρα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

Διεθνή
0

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΕΠΟΙΚΟΙ ΙΣΡΑΗΛ ΡΟ ΚΑΝΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Ένοπλοι Ισραηλινοί έποικοι κράτησαν για 90 λεπτά Αμερικανό βουλευτή

«Αν μπορούσαν να κάνουν έναν Αμερικανό βουλευτή να αισθανθεί ανίσχυρος για 90 λεπτά, φανταστείτε πώς αισθάνονται κάθε μέρα οι Παλαιστίνιοι που ζουν υπό κατοχή», δήλωσε ο βουλευτής Ρο Κάνα στους New York Times
THE LIFO TEAM
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΒΑΝΑΣ ΗΠΑ ΚΟΥΒΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Διεθνή / «Σύνδρομο της Αβάνας»: Αποζημιώσεις εκατομμυρίων για τη μυστηριώδη ασθένεια των Αμερικανών διπλωματών

Πράκτορες, διπλωμάτες και οικογένειες Αμερικανών αξιωματούχων νόσησαν σε αποστολές από την Κούβα έως την Κίνα, σε μια υπόθεση που παραμένει ανεξήγητη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τραμπ, σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες

Η πληροφορία συνέπεσε με την απόφαση των αμερικανικών αρχών ασφαλείας να επιστρέψει ο Τραμπ από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Τουρκία με το παλιό Air Force One, το οποίο θεωρείται πιο ασφαλές
THE LIFO TEAM