Η Στέρτζον ανέβαλε την απόφαση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας

Η Στέρτζον ανέβαλε την απόφαση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας Facebook Twitter
0

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία υπέστη σκληρό πλήγμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία αναβάλλεται για το φθινόπωρο του 2018, εξαιτίας των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε εξέλιξη.


«Δεν θα καταθέσουμε σχέδιο νόμου για (να διεξαχθεί) δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία άμεσα», είπε η Στέρτζον ενώπιον του σκοτσέζικου κοινοβουλίου, εξηγώντας ότι θέλει να περιμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.


Ως τώρα η Στέρτζον έλεγε ότι ήθελε το νέο δημοψήφισμα να διεξαχθεί στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, έπειτα από αρκετούς μήνες προετοιμασίας. Αλλά τα φτερά των σκωτσέζων εθνικιστών του SNP, του οποίου ηγείται η Στέρτζον, ψαλιδίστηκαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στο ΗΒ, στις οποίες υπέστησαν βαριές απώλειες. Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα έχασε 21 έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2015 και πλέον δεν διαθέτει παρά τις 35 από τις 59 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων που αναδεικνύονται στη Σκωτία. Αυτή η συρρίκνωση της πολιτικής δύναμης του κόμματός της ανάγκασε τη Στέρτζον να «αναθεωρήσει» το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, που πάντως δεν μοιάζει διατεθειμένη να απεμπολήσει.


«Υφιστάμεθα ένα Brexit το οποίο δεν ψηφίσαμε και είναι πιο ακραίο από ό,τι νόμιζε η πλειοψηφία πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι το 62% των Σκοτσέζων είχε απορρίψει την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.


Για να οργανωθεί το δεύτερο δημοψήφισμα, η Στέρτζον θα χρειαζόταν εξάλλου τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και του Ουεστμίνστερ. Όμως σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απαίτησε από τη Νίκολα Στέρτζον να «βγάλει το ζήτημα του δεύτερου δημοψηφίσματος από το τραπέζι», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι η στιγμή» για αυτό και κρίνοντας πως η χώρα πρέπει «να ενωθεί, όχι να διαλυθεί».


Το 2014, στο πρώτο δημοψήφισμα, το «όχι» στην ανεξαρτησία είχε επικρατήσει με 55% έναντι ενός 45%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM