Η Στέρτζον ανέβαλε την απόφαση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας

Η Στέρτζον ανέβαλε την απόφαση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας Facebook Twitter
0

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία υπέστη σκληρό πλήγμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία αναβάλλεται για το φθινόπωρο του 2018, εξαιτίας των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε εξέλιξη.


«Δεν θα καταθέσουμε σχέδιο νόμου για (να διεξαχθεί) δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία άμεσα», είπε η Στέρτζον ενώπιον του σκοτσέζικου κοινοβουλίου, εξηγώντας ότι θέλει να περιμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.


Ως τώρα η Στέρτζον έλεγε ότι ήθελε το νέο δημοψήφισμα να διεξαχθεί στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, έπειτα από αρκετούς μήνες προετοιμασίας. Αλλά τα φτερά των σκωτσέζων εθνικιστών του SNP, του οποίου ηγείται η Στέρτζον, ψαλιδίστηκαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στο ΗΒ, στις οποίες υπέστησαν βαριές απώλειες. Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα έχασε 21 έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2015 και πλέον δεν διαθέτει παρά τις 35 από τις 59 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων που αναδεικνύονται στη Σκωτία. Αυτή η συρρίκνωση της πολιτικής δύναμης του κόμματός της ανάγκασε τη Στέρτζον να «αναθεωρήσει» το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, που πάντως δεν μοιάζει διατεθειμένη να απεμπολήσει.


«Υφιστάμεθα ένα Brexit το οποίο δεν ψηφίσαμε και είναι πιο ακραίο από ό,τι νόμιζε η πλειοψηφία πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι το 62% των Σκοτσέζων είχε απορρίψει την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.


Για να οργανωθεί το δεύτερο δημοψήφισμα, η Στέρτζον θα χρειαζόταν εξάλλου τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και του Ουεστμίνστερ. Όμως σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απαίτησε από τη Νίκολα Στέρτζον να «βγάλει το ζήτημα του δεύτερου δημοψηφίσματος από το τραπέζι», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι η στιγμή» για αυτό και κρίνοντας πως η χώρα πρέπει «να ενωθεί, όχι να διαλυθεί».


Το 2014, στο πρώτο δημοψήφισμα, το «όχι» στην ανεξαρτησία είχε επικρατήσει με 55% έναντι ενός 45%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM