Oι συμμετέχοντες στην σύνοδο του G7, στην Ταορμίνα της Σικελίας, υπέγραψαν σήμερα το απόγευμα, την διακήρυξη για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

Πρόκειται για το κύριο θέμα συζήτησης στο οποίο σημειώθηκε η μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων. Στην διακήρυξη «υπογραμμίζεται η ενότητα των μεγαλύτερων ελεύθερων χωρών του κόσμου κατά της τρομοκρατίας, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση η οποία σημειώθηκε στο Μάντσεστερ», όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

 

H Βρετανίδα ομόλογός του, Τερέζα Μέι, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από μέρους όλων των χωρών, για να καταπολεμηθεί ο τρόμος και να τύχουν αποτελεσματικής υπεράσπισης οι πολίτες».

 

«Ως ηγέτες των χωρών του G7 τασσόμαστε στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για την βίαιη επίθεση και τα θύματα του Μάντσεστερ. Μια επίθεση που αποδεικνύει ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις σε πράξεις» αναφέρεται στην διακήρυξη.

 

Με αναφορά, πάντα, στο ίδιο θέμα, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο προσθέτουν: «Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της: η καταπολέμηση του τρόμου παραμένει μια από τις κύριες προτεραιότητες του G7. Είμαστε ενωμένοι στην προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών μας, και στην προστασία των αξιών και του τρόπου ζωής τους».

 

«Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας, εγγύτητας και αλληλεγγύης προς την Μεγάλη Βρετανία, μετά απ' αυτό που συνέβη στο Μάντσεστερ» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

 

G7: Οι φορείς του Διαδικτύου να κινητοποιηθούν περισσότερο με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

 

Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 που συναντήθηκαν στην Ταορμίνα της Σικελίας προέτρεψαν σήμερα τους φορείς και τις εταιρείες του Διαδικτύου να κινητοποιηθούν περισσότερο προκειμένου να ελέγχουν καλύτερα τις ιστοσελίδες και τα μηνύματα με εξτρεμιστικό περιεχόμενο, ανταποκρινόμενοι με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα της Βρετανίας, που συγκλονίστηκε τη Δευτέρα από μια επίθεση αυτοκτονίας με 22 νεκρούς.


Η Βρετανία βίωσε «αυτήν την εβδομάδα την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της» και «σήμερα οι ηγέτες της G7 στέκονται στο πλευρό της Βρετανίας και καταδικάζουν αυτή τη βάρβαρη ενέργεια» δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενώπιον των δημοσιογράφων, λίγο μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης.


Σε αυτήν τη διακήρυξη, οι G7 προτρέπουν «τους παρόχους του Διαδικτύου και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να αυξήσουν σημαντικά τις προσπάθειές τους ώστε να επιλύσουν το πρόβλημα των τρομοκρατικών περιεχομένων». «Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε επιπλέον για να νικήσουμε τη διεθνή τρομοκρατία» σημείωσε η Μέι. «Μην κάνετε λάθος, η μάχη μετατοπίζεται από το πεδίο στο Διαδίκτυο» υπογράμμισε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.


Το κείμενο υπογράφηκε από τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιταλία).


Οι χώρες της G7 θέλουν επίσης ο τομέας του Διαδικτύου «να ενεργήσει κατεπειγόντως ώστε να αναπτύξει και να μοιραστεί τις νέες τεχνολογίες και τα εργαλεία εκείνα που στοχεύουν στη βελτίωση της αυτόματης ανίχνευσης των περιεχομένων που ενθαρρύνουν την υποκίνηση της βίας».


Οι ηγέτες των κρατών της G7 διατύπωσαν επιπλέον την ανησυχία τους για την επιστροφή των μαχητών που έφυγαν από τις χώρες τους για να πολεμήσουν στη Συρία και τη Λιβύη.


«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε περαιτέρω με τους εταίρους μας στην περιοχή για να αυξήσουμε τον αριθμό των επιστροφών και των διώξεων σε βάρος αυτών των μαχητών» τόνισε η Τερέζα Μέι.

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr