Τουρκία: Συνελήφθη ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Cumhuriyet

Τουρκία: Συνελήφθη ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Cumhuriyet Facebook Twitter
1

Στα χέρια των τουρκικών αρχών βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής, ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Cumhuriyet», της οποίας περίπου είκοσι συνεργάτες έχουν τεθεί υπό κράτηση τους τελευταίους μήνες.

Ο Ογκούζ Γκιουβέν ανακοίνωσε τη σύλληψή του στο Twitter γύρω στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Η εφημερίδα αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι δεν γνωρίζει ακόμη τους λόγους της σύλληψής του.

Το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ανέφερε από την πλευρά του ότι συνελήφθη σε σχέση με την κάλυψη του θανάτου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε τροχαίο δυστύχημα, ενός Τούρκου εισαγγελέα στον οποίο είχαν ανατεθεί έρευνες κατά υπόπτων που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το πρακτορείο δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Πολλοί δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι της «Cumhuriyet» συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας, Ακίν Αταλάι, ο διευθυντής της Μουράτ Σαμπουντζού, καθώς και ο ερευνητικός δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ.

Κατηγορούνται είτε ότι ανήκουν είτε ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το κίνημα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, ή ακόμη το DHKP-C (μια ακροαριστερή οργάνωση). Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε φυλάκιση 7,5 έως 43 ετών.

Σφόδρα επικριτική στον πρόεδρο Ερντογάν, η «Cumhuriyet», που ιδρύθηκε το 1924, επί των ημερών του πρώην διευθυντή της Τζαν Ντουντάρ είχε κάνει πολλές δημοσιογραφικές επιτυχίες φέροντας σε δύσκολη θέση την εξουσία.

Ο Ντουντάρ, ο οποίος ζει τώρα στη Γερμανία, θεωρείται προδότης από την τουρκική κυβέρνηση επειδή αποκάλυψε το 2015 ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρείχαν όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.

Η Τουρκία καταλαμβάνει την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με τη ΜΚΟ, Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM