Ο Τραμπ δηλώνει «διαμεσολαβητής» για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

Ο Τραμπ δηλώνει «διαμεσολαβητής» για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων Facebook Twitter
EPA/Olivier Douliery
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σήμερα πεπεισμένος σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, αφού υποδέχθηκε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο τον παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούτ Αμπάς.


«Θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θα το καταφέρουμε», επισήμανε ο Τραμπ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προσδοκά ότι θα καταφέρει να οδηγήσει σε επιτυχία ένα ζήτημα στο οποίο οι προκάτοχοί του απέτυχαν.


Δίπλα του, ο Μαχμούτ Αμπάς έκανε μια σύντομη δήλωση σε σχετικά αισιόδοξο κλίμα. Επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του σε μια λύση δύο κρατών, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δείξει κατά το παρελθόν να την αμφισβητεί, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια «ιστορική ειρηνευτική συνθήκη» υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ.


Ο Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είναι ένας «διαμεσολαβητής», ένας «διαιτητής» ή ένα πρόσωπο «που θα διευκολύνει» μια διαδικασία «η οποία θα οδηγήσει στην ειρήνη», επέμεινε στο γεγονός ότι οι αποτυχίες του παρελθόντος δεν καθιστούν απαραίτητα μη επιτεύξιμο τον στόχο.


«Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, άκουγα πάντα ότι η δυσκολότερη συμφωνία που μπορεί να συναφθεί είναι πιθανόν εκείνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ας δούμε εάν θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε αυτόν τον ισχυρισμό», συμπλήρωσε. «Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη εάν οι παλαιστίνιοι ηγέτες δεν καταδικάσουν ομόφωνα το κάλεσμα σε βία και μίσος», υπογράμμισε επιπλέον.


Η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Μαχμούτ Αμπάς πραγματοποιήθηκε δυόμιση μήνες έπειτα από εκείνη του αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τότε, ο Τραμπ είχε κρατήσει αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών, όμως είχε επίσης απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στο θέμα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλικός φωτογράφος μοιράζεται την αγαπημένη του φωτογραφία, με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ σε μια αυθόρμητη στιγμή

Διεθνή / Βασιλικός φωτογράφος αποκαλύπτει σπάνιο αυθόρμητο «κλικ» του πρίγκιπα Ουίλιαμ με τα παιδιά του

«Ήταν πραγματικό προνόμιο να φωτογραφίζω τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή ίσως είναι η αγαπημένη μου λήψη μέχρι σήμερα», έγραψε σε ανάρτησή του ο φωτογράφος Josh Shinner
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι Ιρανοί πολίτες διαμαρτύρονται για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας τους - Εχθές υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον 6 νεκρούς
THE LIFO TEAM
Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Διεθνή / Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Ο Μαδούρο απέφυγε να σχολιάσει τη φερόμενη επίθεση των ΗΠΑ σε περιοχή πρόσδεσης σκαφών στη Βενεζουέλα, την οποία, σύμφωνα με τον Τραμπ, χρησιμοποιούσαν τα καρτέλ ναρκωτικών
THE LIFO TEAM