Η επιστροφή του Ομπάμα - Το όραμά του για την ανάδειξη μιας νέας γενιάς πολιτικών ηγετών

Η επιστροφή του Ομπάμα - Το όραμά του για την ανάδειξη μιας νέας γενιάς πολιτικών ηγετών Facebook Twitter
0

Έπειτα από αποχή τριών μηνών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έσπασε σήμερα τη σιωπή του για να παρουσιάσει τη νέα «αποστολή» του: να ενθαρρύνει μια νέα γενιά Αμερικανών να δεσμευτούν στην πολιτική.


Υπό τις επευφημίες σχεδόν 500 σπουδαστών, που τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε άνετος και χαμογελαστός, χωρίς να φοράει γραβάτα, ενώ επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του με ένα αστείο: «Συνέβη τίποτα κατά την απουσία μου;»


Στη συνέχεια, ο 55χρονος πρώην πρόεδρος, εξήγησε το όραμά του. «Το σημαντικότερο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να βοηθήσω να προετοιμαστεί η επόμενη γενιά των ηγετών προκειμένου να αναλάβει να προσπαθήσει να αλλάξει τον κόσμο», τόνισε ο Ομπάμα, προτού αρχίσει να συζητά με έξι νέους που κάθονταν δίπλα του στη σκηνή, ιδίως μαθητές λυκείου ή φοιτητές από το Σικάγο.


Ο πρώην επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατήγγειλε την επιρροή των χρημάτων και των ομάδων συμφερόντων στην πολιτική, όπως και την ολοένα και αυξανόμενη πόλωση που προωθούν ορισμένα ΜΜΕ, ενώ διατύπωσε τη λύπη του καθώς πολλοί πολίτες δείχνουν να παραιτούνται από κάθε μορφής κινητοποίηση.

 


«Συνεπώς το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές μας είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ όλων των δημοκρατιών», τόνισε. «Οι μόνοι που μπορούν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα είναι οι νέοι, η επόμενη γενιά».


Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει λύσει το πρόβλημα στη ρίζα του και να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που εγείρονται στην πολιτική δέσμευση. «Εάν τα ξεπεράσουμε, όλα θα πάνε καλά. Είμαι πάντα απίστευτα αισιόδοξος» επανέλαβε, ενώ ρώτησε κάθε σπουδαστή για την εμπειρία του και τις δεσμεύσεις που προτίθεται να αναλάβει.


Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρθηκε καθόλου στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα κι έμμεσα.


Ίδρυμα Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκφώνησε καμία ομιλία, ούτε παραχώρησε κάποια συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, την 20ή Ιανουαρίου. Ανήρτησε καμιά δεκαριά μηνύματα στο Twitter και κάποιες ανακοινώσεις, κυρίως για να υπεραμυνθεί του νόμου του για το ασφαλιστικό σύστημα, που βρίσκεται στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων, καθώς και να απορρίψει τις κατηγορίες του διαδόχου του σχετικά με την παρακολούθηση του ουρανοξύστη Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου.


Η νεολαία και τα δικαιώματα του πολίτη βρίσκονται στην καρδιά του σχεδίου για το Ίδρυμα Ομπάμα, που θα εγκατασταθεί στις νότιες συνοικίες του Σικάγο, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την καριέρα του.


«Αυτή η κοινότητα μου έδωσε περισσότερα απ' όσα ήμουν ικανός να της επιστρέψω, καθώς αυτή η κοινότητα με έμαθε ότι οι απλοί άνθρωποι, όταν εργάζονται όλοι μαζί, καταφέρνουν φανταστικά πράγματα», εξήγησε ο πρώην πρόεδρος.


Χθες, Κυριακή, ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε σε μια ιδιωτική συνάντηση με νέους από το Σάουθ Σάιντ που βρίσκονται «σε επισφαλή κατάσταση» σχετικά με τη βία των συμμοριών, την απασχόληση και την εκπαίδευση, σύμφωνα με τη Chicago Tribune.


Η οικογένεια Ομπάμα νοικιάζει ένα σπίτι στην Ουάσιγκτον, όπου η μία από τις δύο κόρες της συνεχίζει να πηγαίνει σχολείο.

Την 25η Μαΐου ο Μπαράκ Ομπάμα θα συμμετάσχει στο δημόσιο φόρουμ για τη Δημοκρατία μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, με αφορμή την 500ή επέτειο της Μεταρρύθμισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΝΕΚΡΑ ΒΡΕΦΗ ΜΩΡΑ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ

Διεθνή / Βρετανία: Επίσημη συγγνώμη για τα βρέφη που θάβονταν σε ομαδικούς τάφους χωρίς τη γνώση των γονιών τους

Για δεκαετίες, οικογένειες δεν γνώριζαν πού είχαν ταφεί τα παιδιά τους που γεννήθηκαν νεκρά – Μια μητέρα χρειάστηκε 53 χρόνια για να μάθει πού βρισκόταν ο τάφος του γιου της
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Αποφασισμένοι οι φοιτητές στην Αλβανία: «Αυτή είναι επανάσταση, κουραστήκαμε»

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να παραιτηθεί ο Ράμα» - Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες στην Αλβανία αποτελούν μέχρι στιγμής «το πιο βίαιο ξέσπασμα», όπως σχολιάζει ο Guardian, κατά του πρωθυπουργού
THE LIFO TEAM
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΕΞΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Διεθνή / Ιταλία: 94χρονη κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της μετά από 60 χρόνια – Από 450 στα 1.200 ευρώ το ενοίκιο

Η Φράνκα, που ζει από τη σύνταξή της, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τόσο μεγάλη αύξηση, ενώ η κόρη της δεν έχει ακόμη καταφέρει να της μιλήσει για όσα συμβαίνουν
THE LIFO TEAM
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Νετανιάχου λέει ότι δεν επιδιώκει να επιτεθεί ξανά στο Ιράν πριν τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν θέλησε να επεκταθεί στο ενδεχόμενο μίας προληπτικής επίθεσης μετά τις εκλογές, ούτε στις πρόσφατες συνομιλίες του με την Ουάσιγκτον σχετικά με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΞΥΔΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΗΝΥΣΗ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Τουρκία: «Ξέπλυναν» με ξύδι πλατεία μετά από συγκέντρωση Κούρδων - Μήνυση από φιλοκουρδικό κόμμα για ρατσισμό

Το περιστατικό σημειώθηκε στην Πλατεία Απεραντοσύνης, στην περιοχή Μεντεσέ της Μούγλα, όπου το DEM είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΟΜ ΜΠΑΡΑΚ ΤΟΥΡΚΙΑ

Διεθνή / Μετά τη Γκίλφοϊλ, ερωτήματα και για τον Τομ Μπάρακ: Στο στόχαστρο τα οικονομικά συμφέροντα του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία

Ερωτήματα εγείρονται γύρω από τις οικονομικές σχέσεις του Αμερικανού πρέσβη με εταιρεία που συνδέεται με την κατασκευή πετρελαιαγωγού ύψους 15 δισ. δολαρίων, ο οποίος θα παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ - Τι απαντά η Αμερική
THE LIFO TEAM