Όσοι φοιτητές αποφεύγουν να κοιτάζουν στα μάτια τους συμφοιτητές τους ενδέχεται να επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά, υποστηρίζει το τμήμα «Equality and Diversity» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σημειώνοντας επίσης πως «το να μη μιλάς ευθέως στους άλλους» μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και «ρατσιστική επίθεση» που με τη σειρά της οδηγεί σε «διαταραχές ψυχικής υγείας». 

 

Σε πρόσφατο newsletter, το τμήμα παραθέτει κι άλλα παραδείγματα «καθημερινού ρατσισμού», όπως το να ρωτάς κάποιον μαύρο ή οποιοδήποτε άτομο από κάποια εθνική μειονότητα ποια είναι η καταγωγή του ή να κοροϊδεύεις την προφορά που έχει. Οι υπεύθυνοι υπογραμμίζουν πως τέτοιου είδους «επιθέσεις» μικρής κλίμακας είναι εντελώς ανάρμοστες και μπορεί να δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα σε κάποιους φοιτητές.

 

«Μερικές φορές, οι αποκαλούμενες ως "μικρο-επιθέσεις" που υπονοούν καθημερινό ρατσισμό, μπορεί να είναι ανάξιες λόγου. Αλλά όταν επαναλαμβάνονται μπορεί να γίνουν κουραστικές έως και εχθρικές, οδηγώντας σε διαταραχές της ψυχικής υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αποφυγή οπτικής επαφής ή το να μη μιλάς άμεσα σε κάποιον, το να μην πιστεύεις πως κάποιος είναι Βρετανός ("Από που είναι η αληθινή καταγωγή σου;") και αστεία για την διαφορετικότητα κάποιου, την προφορά ή την εθνικότητα ώστε να τραβήξεις την προσοχή», σημειώνεται στο newsletter. 

 

Οι νέες «οδηγίες» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν πυροδοτήσει ωστόσο και αρκετές αντιδράσεις με τους επικριτές να υποστηρίζουν πως πατρονάρουν και κατά βάθος παραβιάζουν την ελευθερία του λόγου. Η Dr Joanna Williams, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, χαρακτηρίζει τις οδηγίες «εντελώς γελοίες» και υποστηρίζει πως θα κάνουν τους φοιτητές «υπερευαίσθητους» στον τρόπο που αλληλεπιδρούν. «[Οι φοιτητές] κατηγορούνται για λάθος τρόπο σκέψης με βάση ένα συμπέρασμα σχετικά με το πού μπορεί να κοιτάζουν ή όχι», σχολιάζει. 

 

Με πληροφορίες από Telegraph και Independent

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr