Ιράκ: Συμμαχία με την αλ Κάιντα επιδιώκει το Ισλαμικό Κράτος

Ιράκ: Συμμαχία με την αλ Κάιντα επιδιώκει το Ισλαμικό Κράτος Facebook Twitter
0

Το Ισλαμικό Κράτος διαπραγματεύεται με την αλ Κάιντα μια πιθανή συμμαχία ανάμεσά τους, καθώς τα ιρακινά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι.


Ο Αλάουι είπε ότι έλαβε την πληροφορία αυτή χθες από πληροφορημένες πηγές, τις οποίες δεν κατονόμασε. «Η συζήτηση έχει αρχίσει. Βρίσκεται σε εξέλιξη (...) ένας διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μπαγκντάντι και του Ζαουάχρι», πρόσθεσε, αναφερόμενους στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του ΙΚ, και τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον ηγέτη της αλ Κάιντα.


Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε όταν στελέχη της αλ Κάιντα αποσχίστηκαν το 2014. Οι δύο οργανώσεις δίνουν μάχη για νεοσύλλεκτους, χρηματοδότηση και την ηγεσία του τζιχάντ, του «ιερού πολέμου». Ο Ζαουάχρι έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΙΚ για τις βάρβαρες μεθόδους του, που συμπεριλαμβάνουν αποκεφαλισμούς, πυρπολήσεις, σταυρώσεις κ.ά. Δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς οι δύο οργανώσεις μπορεί να συνεργαστούν, σύμφωνα με τον Αλάουι.



Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μοσούλη και έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής επικράτειας που είχε καταλάβει, όμως συνεχίζει να κατέχει τις πόλεις Κάιμ, Χαουίτζα και Ταλ Αφάρ στο Ιράκ, όπως και τη Ράκα, τη de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, στο έδαφος της Συρίας.


Ακόμη κι αν το ΙΚ χάσει όλα τα εδάφη του στο Ιράκ, προειδοποίησε ο Αλάουι, δεν θα πάψει να αποτελεί απειλή. «Δεν μπορώ να δω το Ισλαμικό Κράτος να εξαερώνεται», ανέφερε ο Αλάουι. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν πυρήνες εν υπνώσει, που θα διασπείρουν το δηλητήριό τους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM