Ιταλία: Εγκρίθηκε ο νέος νόμος για το μεταναστευτικό

Ιταλία: Εγκρίθηκε ο νέος νόμος για το μεταναστευτικό Facebook Twitter
0

H ιταλική βουλή ενέκρινε σήμερα οριστικά τον νέο νόμο για το μεταναστευτικό που προώθησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μιννίτι.

 

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό τις περασμένες εβδομάδες, πρόκειται να δημιουργηθούν 26 νέα τμήματα στα ιταλικά δικαστήρια, τα οποία και θα εξετάζουν τις αιτήσεις όσων ατόμων ζητούν να τους παρασχεθεί άσυλο. Μέσα σε τέσσερις μήνες θα πρέπει να δίδεται η σχετική απάντηση, και τυχόν ένσταση θα μπορεί να κατατίθεται μόνον στο Ανώτατο Δικαστήριο και όχι, πλέον, στο εφετείο.

 

Τα άτομα που πρόκειται να επαναπατρισθούν, στο εξής, θα μεταφέρονται σε κέντρα παραμονής το πολύ 150 κλινών. Προβλέπεται η δημιουργία ενός κέντρου σε κάθε ιταλική περιφέρεια, με μοναδική εξαίρεση τις μικρές περιοχές Μολίζε και Βάλλε Ντ΄Αόστα.

 

Τα κέντρα αυτά, πρέπει «να εγγυώνται τον πλήρη σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Κάτι στο οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά και ο νέος ρόλος του «εγγυητή των δικαιωμάτων των ατόμων που, προσωρινά, δεν χαίρουν ελευθερίας», ο οποίος θα έχει πλήρες δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου στους χώρους αυτούς.

 

Όσοι αλλοδαποί που ζητούν άσυλο το επιθυμούν, θα μπορούν να απασχολούνται σε εργασίες κοινωνικής χρησιμότητας, οι οποίες θα καθοριστούν και με την χρηματοδότηση ειδικών ευρωπαϊκών σχεδίων για την μετανάστευση και το άσυλο.

 

Εν τω μεταξύ η Frontex προειδοποιεί οτι η Ιταλία εξακολουθεί να είναι υπό πίεση. Σύμφωνα με το κεντρικό συντονισμό της βοήθειας από την ΕΕ, από τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου έχουν περάσει το πρώτο τρίμηνο περίπου 24.250 πρόσφυγες, «σχεδόν 30% περισσότεροι από την ίδια περίοδο το 2016. Στη διαδρομή προς την ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα έχουν περάσει 1.690 άτομα «ίσοι με το 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος πριν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας». 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ και repubblica

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM