Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο τάχθηκε σήμερα υπέρ της πρότασης της πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζον, για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

 

Όπως μεταδίδει το BBC, η πρόταση υπερψηφίστηκε με 69 ψήφους, έναντι 59. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιτρέπει τώρα στη Στέρτζον να επιδιώξει να λάβει άδεια από τη Βρετανία για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το δημοψήφισμα. Η Στέρτζον τονίζει πως αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου η Σκωτία να μπορέσει να αποφασίσει ποια πορεία θα ακολουθήσει στον απόηχο της απόφασης για Brexit.

 

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας επιθυμεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου ή την άνοιξη του 2019, αλλά η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει την κίνηση αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

 

Η βρετανική κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, τόνισε ότι δεν πρόκειται να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Σκωτίας, επισημαίνοντας πως θα είναι άδικο για τους πολίτες της Σκωτίας να τοποθετηθούν σε μια τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

 

Στο πρώτο δημοψήφισμα του 2014, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν ενάντια στην ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Στέρτζον υποστηρίζει ότι οι συνθήκες άλλαξαν έπειτα από την επικράτηση μεν του Brexit σε συνολικά ποσοστά ψήφων στο ΗΒ, αλλά την επικράτηση της ψήφου υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στη Σκωτία.