Αυτή είναι η σύζυγος του Μπουγκάμπε, γνωστή ως Gucci Grace και φιλοδοξεί να τον διαδεχτεί

Αυτή είναι η σύζυγος του Μπουγκάμπε, γνωστή ως Gucci Grace και φιλοδοξεί να τον διαδεχτεί Facebook Twitter
1

Mια 51χρονη γυναίκα που φαίνεται να διψά για πλούτη και εξουσία είναι ουσιαστικά εκείνη που έχει την μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Ζιμπάμπουε, εκμεταλλευόμενη και την αδυναμία του άνδρα της, του 93χρονου Προέδρου της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η Γκρέις Μουγκάμπε, δεύτερη σύζυγος του Ρόμπερτ Μουγκάμπε , είναι γνωστή για την υπερβολή της στον τρόπο ζωής και για την πολυτέλεια με την οποία διάγει τον βίο της στο πλευρό του γηραιού δικτάτορα, ο οποίος πάντως παρότι στα 93 του εκδήλωσε την πρόθεση του να είναι υποψήφιος και στις εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο.

Αυτή είναι η σύζυγος του Μπουγκάμπε, γνωστή ως Gucci Grace και φιλοδοξεί να τον διαδεχτεί Facebook Twitter

Παρά την πρόθεση του Μουγκάμπε για μία ακόμη θητεία, φήμες αναφέρουν ότι η υγεία του δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Λίγο μετά τον λαμπρό εορτασμό των 93ων γενεθλίων του το Φεβρουάριο ο ηγέτης της Ζιμπάμπουε έπαιρνε το αεροπλάνο για ιατρικές εξετάσεις στη Σιγκαπούρη. Οι ψίθυροι αναφέρουν προβλήματα μνήμης αλλά και ασταθές βάδισμα. Η προκλητική στον τρόπο ζωής της Γκρέις φαίνεται να είναι πλέον εκείνη που διαχειρίζεται τις υποθέσεις του κράτους και παίρνει τις αποφάσεις, την ώρα που η χώρα υποφέρει από σοβαρή οικονομική κρίση.

Η 51χρονη Πρώτη Κυρία, γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική το 1965 και παντρεύτηκε ένα στρατιωτικό πιλότο, ωστόσο έγινε ερωμένη του Μπουγκάμπε ενώ εργαζόταν ως γραμματέας του, παρά την μεγάλη διαφορά ηλικίας. Είναι γνωστή με τα παρατσούκλια Disgrace και Gucci Grace, λόγω των ακριβών επιλογών της και διάσημη για τα ψώνια της στο Παρίσι ή το Χονγκ Κόνγκ, όπου ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς ντροπή, την ώρα που η χώρα της είναι βυθισμένη στη φτώχεια. «Είναι έγκλημα να πηγαίνεις για ψώνια;», ήταν η απάντησή της κάποια στιγμή στους επικριτές της.

Το wikileaks έχει αποκαλύψει διπλωματικά έγγραφα που δείχνουν τη σχέση του ζεύγους με την παράνομη εκμετάλλευση διαμαντιών ενώ κάποια στιγμή ο τοπικός Τύπος αποκάλυψε ότι υπήρξε αγορά ενός πολύτιμου λίθου αξίας ως 3 εκ. δολαρίων ως δώρο για εκείνη. Εκτός από την προσωπική περιουσία, το ζεύγος κατέχει δυο παλάτια αλλά είχε στην ιδιοκτησία του και ένα πολυδάπανο συγκρότημα που  ονομάστηκε Gracelands από τους κατοίκους της Ζιμπάμπουε, και  στη συνέχεια πωλήθηκε στον Καντάφι. Φέρεται επίσης να υπάρχουν ιδιοκτησίες στη Μαλαισία και το Χονγκ Κονγκ και περίπου 1 δισεκ. δολάρια επενδυμένα στο εξωτερικό.

Η Γκρέις δεν είχε δείξει πάντως πολιτικές φιλοδοξίες μέχρι το 2014 όταν διορίστηκε πρόεδρος στην Λίγκα των γυναικών του κόμματος. Από τότε δε που ο Μουγκάμπε φαίνεται να χάνει το δρόμο του, εκείνη μοιάζει να βρίσκει περισσότερο το δικό της. Σε αυτό βοηθάει και η προσκολλημένη στην οικογένεια ακαδημαϊκή ελίτ που φρόντισε να αποκτήσει η Γκρέις τον τίτλο που της έλλειπε.  Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Πανεπιστήμιο της Χαράρε της χορήγησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής, δύο μήνες μετά την εγγραφή. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει καταφέρει να βρει μια εργασία της ή κάτι που να δικαιολογεί τον τίτλο.

Αυτή είναι η σύζυγος του Μπουγκάμπε, γνωστή ως Gucci Grace και φιλοδοξεί να τον διαδεχτεί Facebook Twitter

Την ώρα που το ανακτορικό θέατρο συνεχίζεται, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι  στη χώρα κινδυνεύουν από την πείνα, εξαιτίας ενός τοξικού συνδυασμού κακής συγκομιδής, κακής  οικονομικής διαχείρισης και συστηματικής διαφθοράς. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι διαδηλώσεις και η βίαιη καταστολή από ένα δικτάτορα που φαίνεται να παραδίδει πνεύμα και εξουσια στην σύζυγό του, κίνηση που μοιάζει χειρότερη από το παραλήρημα της παρακμής του. 

Πηγή: El Pais

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM