Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Facebook Twitter
Φωτό: New York Times
0

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν σήμερα σε πέντε ευρωβουλευτές να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία υπόκειται σε αποκλεισμό από το Ισραήλ εδώ και περίπου 10 χρόνια.

 

"Η άρνηση που επιβλήθηκε αυθαίρετα από τις ισραηλινές αρχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτη" αντέδρασε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.

 

Η αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Συλικιώτης, έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές παρόμοιες και "συστηματικές" αρνήσεις από το 2011, υπενθύμισε. Το Ισραήλ επέτρεψε μόνο μία σύντομη επίσκεψη του επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Τι υπάρχει στη Γάζα που πρέπει να μας κρύψουν;" διερωτήθηκε.

 

Το Ισραήλ, που ελέγχει όλες τις διόδους πρόσβασης στη Λωρίδα της Γάζας εκτός από τα νότια σύνορά της με την Αίγυπτο, εξήγησε ότι οι ευρωβουλευτές δεν περιλαμβάνονται στα πρόσωπα στα οποία επιτρέπεται η είσοδος στον παλαιστινιακό θύλακα. "Η ισραηλινή πολιτική είναι να επιτρέπεται σε επαγγελματίες ή σε υπευθύνους ανθρωπιστικών οργανώσεων να περνούν στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αναπτύξουν την οικονομία και τις υποδομές, καθώς και στους ξένους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στην Παλαιστινιακή Αρχή ή στο Ισραήλ" εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Κόγκατ, η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για την έκδοση τέτοιων αδειών.

 

"Οι εξηγήσεις αυτές είναι απαράδεκτες" σχολίασε από την πλευρά του ο Κύπριος ευρωβουλευτής, καλώντας "τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας".

 

Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη ήθελε "να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά την ανοικοδόμηση" στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κυριότερος φορέας οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

 

Εκτός από τον Συλικιώτη, στην αντιπροσωπεία μετείχαν η Μαργκρέτε Άουκεν από τη Δανία (Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία), ο Ιταλός Μπράντο Μπενιφέι (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), ο Σλοβένος Ίβο Βάιγκλ (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) και η Ισπανίδα Άνχελα Βαλίνα (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM