Ολλανδία: Ο Ρούτε έφτασε πλέον τον ακροδεξιό Βίλντερς στις δημοσκοπήσεις

Ολλανδία: Ο Ρούτε έφτασε πλέον τον ακροδεξιό Βίλντερς στις δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
0

Το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, που παίρνει θέσεις κατά του ισλάμ και ήταν μέχρι τώρα πρώτο στις δημοσκοπήσεις, έρχεται πλέον ισόπαλο με τον σχηματισμό του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία.

 

Αν οι εκλογές διεξάγονταν αυτή την εβδομάδα, το PVV θα κέρδιζε από 24 έως 28 έδρες, ενώ το VVD του Μαρκ Ρούτε θα συγκέντρωνε από 23 έως 27 έδρες από τις 150 που αριθμεί η κάτω βουλή του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο αναφοράς Peilingwijzer που συγκεντρώνει έξι διαφορετικές έρευνες.

 

Η διαφορά αυτή καλύπτεται από το περιθώριο σφάλματος και δεν είναι συνεπώς «σημαντική», διευκρινίζει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

 

Σε ποσοστά, το VVD θα συγκέντρωνε από 15,2% έως 16,9% των ψήφων, ενώ το PVV από 15,8% έως 17,6% των ψήφων.

 

Σχεδόν 13 εκατομμύρια Ολλανδοί καλούνται στις 15 Μαρτίου στις κάλπες και η αναμέτρηση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη. Εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στη Γαλλία και τη Γερμανία και μια νίκη του Γκέερτ Βίλντερς μπορεί να προσφέρει δυναμική στους ιδεολογικούς συμμάχους του.

 

Σύμφωνα με τον Peilingwijzer, το VVD είναι σταθερό εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως το PVV έχασε τρεις έδρες μέσα σ' έναν μήνα.

 

Η υποχώρηση αυτή μπορεί να εξηγείται από τη στρατηγική των φιλελευθέρων να αποκλείσουν το PVV από οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα αυτοί που μπορεί να ψήφιζαν τον Βίλντερς να αναρωτιούνται αν είναι χρήσιμο να ψηφίσουν το αντισυστημικό αυτό κόμμα εφόσον πρόκειται να καταλήξει στην αντιπολίτευση.

 

Κηρύσσοντας την έναρξη της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας του το Σάββατο σε προάστιο του Ρότερνταμ, ο Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος έχει ήδη καταδικασθεί για υποκίνηση διακρίσεων έπειτα από δηλώσεις που είχε κάνει για τους Μαροκινούς, υποσχέθηκε να απαλλάξει τη χώρα από «τον μαροκινό συρφετό».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM