Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε σήμερα ότι ίσως αναγκαστεί να διακόψει τη συνεργασία με το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας, αν συνεχιστεί η ανοικοδόμηση κατοικιών για εποίκους στα παλαιστινιακά εδάφη.


«Αν ο εποικισμός συνεχιστεί, δεν θα έχω άλλη επιλογή, δεν θα είναι δικό μου το λάθος», είπε ο Αμπάς σε ομιλία του στη Γερουσία της Γαλλίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.


Την Τρίτη ο Αμπάς είχε συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για τον νέο ισραηλινό νόμο που νομιμοποιεί αναδρομικά περίπου 4.000 κατοικίες εποίκων, χτισμένες σε ιδιωτικές εκτάσεις Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.


Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ δύο οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αίτημα την ακύρωση του νόμου. Η Adalah, μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρέχει νομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους και το Κέντρο Νομικής Βοήθειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ιερουσαλήμ (JLAC) εκπροσωπούν τα παλαιστινιακά τοπικά συμβούλια στα εδάφη της Δυτικής Όχθης, όπου έχουν κατασκευαστεί κατοικίες εποίκων.


Ο νόμος που εγκρίθηκε από την Κνεσέτ το βράδυ της Δευτέρας επιτρέπει στο Ισραήλ να προσαρτά, δίνοντας αποζημίωση, παλαιστινιακές ιδιοκτησίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όπου οι έποικοι έχουν χτίσει αυθαίρετα σπίτια.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr