Ρουμανία: Παραιτήθηκε υπουργός για το νόμο που ρίχνει στα μαλακά τους διεφθαρμένους πολιτικούς

Ρουμανία: Παραιτήθηκε υπουργός για το νόμο που ρίχνει στα μαλακά τους διεφθαρμένους πολιτικούς Facebook Twitter
0

Παραιτήθηκε σήμερα ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Ρουμανίας μετά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν χθες σε δεκάδες πόλεις της χώρας κατά κυβερνητικού διατάγματος το οποίο αποποινικοποιεί σειρά αδικημάτων διαφθοράς.

 

Ο Φλορίν Ζιάνου αιτιολογεί την παραίτησή του σε μήνυμά του στο Facebook λέγοντας ότι αυτό ήταν "το ηθικό πράγμα που έπρεπε να κάνει" για το καλό του παιδιού του.

 

"Πως θα τον κοιτάξω στα μάτια και τι θα του πω έπειτα από χρόνια;", προσθέτει ο υπουργός αναφερόμενος στον γιο του.

 

Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις της Ρουμανίας διαδηλώνοντας ενάντια σε ένα κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης.

 

Το κυβερνητικό αυτό διάταγμα της Τρίτης, μαζί με ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση χάρης σε κρατούμενους, έχουν επικριθεί ως η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα κατά της διαφθοράς έπειτα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

 

Όπως μετέδωσαν αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης οι πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που γίνονται στη Ρουμανία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.

 

«Αποσύρετε το και μετά φύγετε», «Κλέφτες, κλέφτες», φώναζαν οι διαδηλωτές με πολλούς εξ αυτών να κραδαίνουν σημαίες της Ρουμανίας.

 

Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης θα υπονομεύσει τη διεθνή φήμη και θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα στην Ρουμανία απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης, προειδοποιώντας για υποχωρήσεις απέναντι στη διαφθορά.

 

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει, όχι να ηττηθεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία », δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς σε κοινή τους ανακοίνωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «απευθύνει προειδοποίηση για οπισθοδρόμηση και θα εξετάσει με προσοχή» τις αλλαγές στη νομοθεσία της Ρουμανίας, πρόσθεσαν.

 

Στις 25 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε τη Ρουμανία να λάβει νέα μέτρα κατά της διαφθοράς και να ενισχύσει τους δικαστικούς θεσμούς, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την πρόοδο των χωρών στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

«Για την Επιτροπή, η πρόοδος που έχει καταγραφεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ουσιαστικό να είναι μη αναστρέψιμη», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM