Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, τη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, γιατί, όπως είπε, θα πρέπει να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. 

 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε είπε ότι αύριο θα δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τις επόμενες μέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προετοιμαστούμε για επιστροφή στη διεθνή διάσκεψη.

 

Ο ίδιος σημείωσε πως θεωρεί ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες για να συγκληθεί τώρα μία νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, σε διεθνές επίπεδο. Δήλωσε ότι η συμφωνία της Γενεύης «είναι να επανέλθουμε, όταν ο χρόνος θα είναι σωστός». Όπως πρόσθεσε, αυτό είναι κάτι που θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες και φυσικά από τους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη. «Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι πρόβλημα, αλλά χρειάζεται καλύτερη κατανόηση για το τι απαιτείται να γίνει εδώ, ώστε να υπάρξει μία επιτυχής επανάλυψη της διάσκεψης», ανέφερε.

 

Σε ερώτηση εάν είναι η στιγμή να υπάρξει «πάρε-δώσε» για να προχωρήσει η διαδικασία, ο κ. Άιντε απάντησε πως «ίσως δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο», σημειώνοντας ότι «θα είναι κέρδος και για τις δυο πλευρές».

 

Για τις δηλώσεις του περί πενταμερούς διάσκεψης, τόνισε ότι δεν ήταν ιδιαίτερο θέμα στη συνάντηση του με τον κ. Αναστασιάδη και ότι συμφώνησαν πως η μορφή της διάσκεψης για την Κύπρο θα παραμείνει βάση των συμφωνημένων δηλώσεων που την αφορούν, δηλαδή της 1ης Δεκεμβρίου και της ανακοίνωσης που εξεδόθη μετά τη διασκεψη. «Δεν νομιζω ότι έχουμε ουσιαστική διαφωνία», κατέληξε.

 

Ο κ. Άιντε είχε συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

 

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε στον ειδικό σύμβουλο του γγ των Ηνωμένων Εθνών πως δεν συζητεί υπό προϋποθέσεις, ούτε αποδέχεται προϋποθέσεις για τον διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης ήγειρε στον κ. Άιντε το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, υποδεικνύοντας πως δημιουργούν πρόβλημα στον διάλογο. Ιδιαίτερα φέρεται να έθεσε το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ, που αξιώνει η Άγκυρα να απολαμβάνουν Τούρκοι υπήκοοι στην Κύπρο μετά τη λύση και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να αποδεχθεί παραχώρηση των ευρωπαϊκών ελευθεριών. Επίσης, υπογράμμισε ότι από τουρκικής πλευράς συνεχώς εγείρονται νέα θέματα στις συνομιλίες.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε στον κ. Άιντε οι δηλώσεις του να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θέμα που προέκυψε από δηλώσεις του Νορβηγού διπλωμάτη περί πενταμερούς και μόνο διάσκεψης για την Κύπρο, μη περιλαμβάνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr