Το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα «αντίποινα» μετά το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο ιρακινών πολιτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο ιρακινούς βουλευτές.

 

Η απόφαση του κοινοβουλίου αφορά την απαγόρευση εισόδου σε Αμερικανούς στο Ιράκ, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ποιους ακριβώς θα αφορά -αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, μέλη ΜΚΟ, υπαλλήλους πετρελαϊκών ή άλλους Αμερικανούς που εργάζονται στο Ιράκ. Οι βουλευτές Kamil al-Ghrairi και Mohammed Saadoun δήλωσαν στο Associated Press ότι η απόφαση του κοινοβουλίου είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση του Ιράκ, ενώ σημείωσαν ότι υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

 

Νωρίτερα σήμερα, το Ιράκ κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου Ιρακινών πολιτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» την αμερικανική αυτή απόφαση. Έπειτα από αναφορά που κάνει στη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Εμείς επαναβεβαιώνουμε την επιθυμία του Ιράκ να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

 

Σημειώνεται πως το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή απαγορεύει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος για 90 ημέρες, των πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών που θεωρούνται από την Ουάσινγκτον πρόσφορο έδαφος για την τρομοκρατία: Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Επίσης, απαγορεύει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες όλων των προσφύγων, ανεξάρτητα από το ποια είναι η προέλευσή τους, για 120 ημέρες (και επ' αόριστον για τους σύρους πρόσφυγες).

 

Το διάταγμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Ιράκ, όπου στρατοπεδεύουν περισσότεροι από 5.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν ως αποστολή τους να βοηθήσουν τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ στον πόλεμο που διεξάγουν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

 

Ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, ο Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, σχεδιάζει να συναντηθεί σήμερα ή αύριο με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα για να του εκφράσει την απογοήτευση της Βαγδάτης για την απόφαση αυτή του Τραμπ. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δεν έχει αντιδράσει ακόμη στην αμερικανική απαγόρευση.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr