Το Ιράκ απαγορεύει την είσοδο σε Αμερικανούς ως αντίποινα στο διάταγμα Τραμπ

Το Ιράκ απαγορεύει την είσοδο σε Αμερικανούς ως αντίποινα στο διάταγμα Τραμπ Facebook Twitter
2

Το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα «αντίποινα» μετά το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο ιρακινών πολιτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο ιρακινούς βουλευτές.

Η απόφαση του κοινοβουλίου αφορά την απαγόρευση εισόδου σε Αμερικανούς στο Ιράκ, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ποιους ακριβώς θα αφορά -αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, μέλη ΜΚΟ, υπαλλήλους πετρελαϊκών ή άλλους Αμερικανούς που εργάζονται στο Ιράκ. Οι βουλευτές Kamil al-Ghrairi και Mohammed Saadoun δήλωσαν στο Associated Press ότι η απόφαση του κοινοβουλίου είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση του Ιράκ, ενώ σημείωσαν ότι υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

Νωρίτερα σήμερα, το Ιράκ κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου Ιρακινών πολιτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» την αμερικανική αυτή απόφαση. Έπειτα από αναφορά που κάνει στη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Εμείς επαναβεβαιώνουμε την επιθυμία του Ιράκ να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Σημειώνεται πως το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή απαγορεύει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος για 90 ημέρες, των πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών που θεωρούνται από την Ουάσινγκτον πρόσφορο έδαφος για την τρομοκρατία: Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Επίσης, απαγορεύει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες όλων των προσφύγων, ανεξάρτητα από το ποια είναι η προέλευσή τους, για 120 ημέρες (και επ' αόριστον για τους σύρους πρόσφυγες).

Το διάταγμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Ιράκ, όπου στρατοπεδεύουν περισσότεροι από 5.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν ως αποστολή τους να βοηθήσουν τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ στον πόλεμο που διεξάγουν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, ο Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, σχεδιάζει να συναντηθεί σήμερα ή αύριο με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα για να του εκφράσει την απογοήτευση της Βαγδάτης για την απόφαση αυτή του Τραμπ. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δεν έχει αντιδράσει ακόμη στην αμερικανική απαγόρευση.

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM