Σε πεντηκονταετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο Χόρχε Βιντέλα

Σε πεντηκονταετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο Χόρχε Βιντέλα Facebook Twitter
0

Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής, Χόρχε Βιντέλα (1976-1981), καταδικάστηκε σε κάθειρξη 50 ετών για κλοπές βρεφών αντιπολιτευομένων κατά την επταετία 1976-1983. Ο Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, ο οποίος ήταν ένας από τους συγκατηγορουμένους του, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 ετών. Ο Μπινιόνε βρισκόταν στην εξουσία κατά την περίοδο 1982-1983.

Το δικαστήριο αποφάσισε «να καταδικάσει τον απόστρατο στρατηγό Χόρχε Βιντέλα (86 ετών) σε κάθειρξη 50 ετών (...) και τον απόστρατο στρατηγό Ρεϊνάλντο Μπινιόνε (84 ετών) σε 15 χρόνια», ανέγνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ροκέτα στην κατάμεστη αίθουσα.

Παρούσα στο δικαστήριο και η Εστέλα ντε Καρλότο, επικεφαλής της οργάνωσης των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη, στην οποία οφείλεται η ανακάλυψη της ταυτότητας 105 παιδιών αντιπολιτευομένων, τα οποία είχαν κλαπεί επί δικτατορίας και είχαν δοθεί σε φιλικά προσκείμενους στο στρατιωτικό καθεστώς.

Σημειώνεται πως εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων, παιδιά αντιπολιτευομένων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποδέχθηκαν αυτές τις καταδίκες με δάκρυα, τραγούδια και φωνές χαράς, μετά τα πολλά χρόνια που διήρκεσε η διαδικασία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στους υπόλοιπους συγκατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές από 40 ως 15 χρόνια κάθειρξης, ανάμεσά τους και ο απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού Χόρχε Ακόστα, γνωστός ως "Ο Τίγρης". Οι κατηγορούμενοι δικάζονταν για συμμετοχή σε ένα "συστηματικό σχέδιο" κλοπής μωρών αντιπολιτευομένων.

Τονίζεται πως ο Χόρχε Βιντέλα εκτίει ήδη δύο ποινές ισόβιας κάθειρξης για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ρεϊνάλντο Μπινόνε εκτίει επίσης δύο ποινές (ισόβια και κάθειρξη 25 ετών) για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ακόστα, ο οποίος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, εκτίει κι αυτός ποινή ισοβίων.

Συνολικά 11 πρόσωπα δικάζονταν από το Φεβρουάριο του 2011 στο Μπουένος Άιρες σ' αυτή την πρώτη δίκη για τα κλεμμένα παιδιά που στη συνέχεια "υιοθετήθηκαν" από οικογένειες φιλικές προς το καθεστώς και τον αριθμό των οποίων η οργάνωση των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη υπολογίζει σε 500.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ