Τρόμος στο Βερολίνο και την Ευρώπη: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση με φορτηγό

Τρόμος στο Βερολίνο και την Ευρώπη: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση με φορτηγό Facebook Twitter
7
Τρόμος στο Βερολίνο και την Ευρώπη: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση με φορτηγό Facebook Twitter

Πένθος και φόβος κυριαρχούν σήμερα στη Γερμανία μετά το χθεσινό αιματηρό «χτύπημα» στη καρδιά του Βερολίνου. Αγρυπνίες θα πραγματοποιηθούν για τους 12 ανθρώπους που σκοτώθηκαν καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Heiner Koch θα λειτουργήσει σε τελετή για τα θύματα στο Καθολικό Καθεδρικό Ναό του St. Hedwig στο Βερολίνο το μεσημέρι.

Το φορτηγό που έπεσε πάνω σε ένα πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του κεντρικού Βερολίνου χθες βράδυ, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 48, ήταν πιθανώς επίθεση, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.


Η αστυνομία ανέφερε στο Twitter ότι είχαν συλλάβει έναν ύποπτο και ότι άλλος ένας άντρας που επέβαινε στο φορτηγό σκοτώθηκε όταν έπεσε πάνω σε ένα πλήθος συγκεντρωμένο γύρω από παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια στους πρόποδες της εκκλησίας στη μνήμη του κάιζερ Γουλιέλμου, στην καρδιά του πρώην Δυτικού Βερολίνου.


Η εθνικότητα του φερόμενου ως οδηγού του φορτηγού, ο οποίος εγκατέλειψε τον τόπο της επίθεσης και συνελήφθη αργότερα, παραμένει αδιευκρίνιστη, δήλωσε η αστυνομία. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τοπικές πηγές ασφάλειας σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύποπτος που συνέλαβαν ήταν από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν και μπήκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο ως πρόσφυγας.

Τρόμος στο Βερολίνο και την Ευρώπη: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση με φορτηγό Facebook Twitter

«Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο», είπε η Έμα Ράστον, τουρίστρια, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Αρχίσαμε να βλέπουμε το επάνω μέρος ενός φορτηγού, που άρχισε να διακρίνεται (...) ενώ έπεφτε πάνω στα κιόσκια και τους ανθρώπους», πρόσθεσε. Το φορτηγό της φάνηκε να προχωρά με ταχύτητα περίπου 65 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Βερολίνου 48 τραυματίες.

Εικόνες από τον τόπο του συμβάντος έδειχναν χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις να προεξέχουν από το σπασμένο παρμπρίζ του μαύρου φορτηγού. Μετά την επίθεση, έγερνε σταματημένο στο πεζοδρόμιο με ένα τσακισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο κάτω από τις ρόδες του.
Η αστυνομία του Βερολίνου είπε στο Twitter ότι ερευνούσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το φορτηγό είχε κλαπεί από οικοδομή στην Πολωνία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι οι συνθήκες του επεισοδίου είναι αδιευκρίνιστες, προσθέτοντας, «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη 'επίθεση' ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν».

Το επεισόδιο ανέσυρε μνήμες από την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούλιο, όταν ένας άντρας τυνησιακής καταγωγής σάρωσε με ένα φορτηγό 19 τόνων πεζούς στην προκυμαία, σκοτώνοντας 86 άτομα μεταξύ ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τα πυροτεχνήματα κατά την εθνική εορτή της Γαλλίας. Την ευθύνη για το μακελειό την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Τρόμος στο Βερολίνο και την Ευρώπη: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση με φορτηγό Facebook Twitter

Την επίθεση καταδίκασαν ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος, μεταξύ άλλων.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ είχε ενημερωθεί για την κατάσταση από τον ντε Μεζιέρ και τον δήμαρχο του Βερολίνου. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή και προέτρεψε τον κόσμο να απομακρυνθεί από εκεί.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις απαίσιες ειδήσεις του τί συνέβη στην εκκλησία στο Βερολίνο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.


Το φορτηγό έπεσε πάνω στον κόσμο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (9:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), μια ώρα όπου συνωστίζονται ενήλικες και παιδιά γύρω από τα παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια που πουλούν φαγητά και χριστουγεννιάτικα αντικείμενα σε μια ετήσια παράδοση που γιορτάζεται σε όλη τη Γερμανία και ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Άριελ Ζουράβσκι, ιδιοκτήτης πολωνικής εταιρείας με νταλίκες στην οποία ανήκε το φορτηγό, είπε ότι ο οδηγός του φορτηγού δεν εργαζόταν για αυτόν. «Δεν ήταν ο οδηγός μου», είπε ο Ζουράβσκι στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN 24. «Το επιβεβαιώνω, γιατί είναι ξάδερφός μου», πρόσθεσε.


Το επεισόδιο συνέβη κοντά σε ένα πολύ γνωστό μνημείο του Βερολίνου, την εκκλησία Gedaechtniskirche, η οποία οικοδομήθηκε το 1891-95, και η οποία αφέθηκε όπως ήταν, κατεστραμμένη μετά από βομβιστικές επιθέσεις κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης.


Περιπολικά και ασθενοφόρα έφτασαν στην περιοχή πολύ γρήγορα.

Τρόμος στο Βερολίνο και την Ευρώπη: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση με φορτηγό Facebook Twitter

Τζιχαντιστές στα social media: Το 2017 θα είναι μια χρονιά μακελειού

 

Μπορεί τα κίνητρα και η ταυτότητα του άντρα που έριξε το φορτηγό που οδηγούσε πάνω στο πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά ήδη υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αρχίσει να εκθειάζουν την κίνηση του οδηγού σε διάφορα fora της οργάνωσης, στα social media και στο Telegram, εφαρμογή όπου δημοσιεύουν κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Οι συνθήκες και τα αίτια της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι και δεκάδες ακόμη να τραυματιστούν, παραμένουν υπό διερεύνηση από τις αρχές.

Μέλη του βασικού forum του ΙSIS προσεύχονται ο οδηγός «να βρει ειρήνη στον Παράδεισο» και λένε πως «το κάλεσμα με στόχο Χριστιανούς αποφέρει καρπούς με την ευλογία του Θεού». Πολλοί επίσης είναι εκείνοι που συνδέουν την επίθεση με την πρόσφατη ήττα των «Σύρων επαναστατών» στο Χαλέπι, προειδοποιώντας πως «οι μουσουλμανικές χώρες δεν θα είναι οι μοναδικές που θα είναι λυπημένες».

Ορισμένοι συνδέουν μάλιστα την επίθεση στο Βερολίνο με την δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, λέγοντας πως πρόκειται για μια ημέρα «με καλά μαντάτα». Ένας χρήστης, αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις σε Άγκυρα, Βερολίνο και σε συνδυασμό με τον εν εξελίξει αγώνα του ΙΚ ενάντια στον ιρακινό στρατό στη Μοσούλη απείλησε πως «το 2017 θα είναι μια χρονιά μακελειού».

Τρόμος στο Βερολίνο και την Ευρώπη: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση με φορτηγό Facebook Twitter

Το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην γαλλική πόλη της Νίκαιας τον περασμένο Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι όταν ένας άντρας έριξε το φορτηγό που οδηγούσε πάνω στο ανυποψίαστο πλήθος που εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσε πυροτεχνήματα και γιόρταζε τη μέρα της Βαστίλης. Το γεγονός πως η σημερινή επίθεση φέρει αρκετές ομοιότητες με εκείνη της Νίκαιας είναι και που έχει πυροδοτήσει έντονα τα σενάρια πως πρόκειται για επίθεση του ΙΚ.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επισήμως καμία ανάληψη ευθύνης για το συμβάν.

Η Γερμανία δεν έχει βιώσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τζιχαντιστές τα τελευταία χρόνια, όπως οι γειτονικές της χώρες Βέλγιο και Γαλλία. Υπήρξαν όμως δύο μικρότερες επιθέσεις στη Βαυαρία το καλοκαίρι, μία σε τραίνο κοντά στο Βίρτσμπουργκ και άλλη μία σε μουσικό φεστιβάλ στο Άνσμπαχ, όπου τραυματίστηκαν 20 άτομα. Την ευθύνη και τις δύο επιθέσεις την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη έχουν πει ότι η χώρα, η οποία άνοιξε τις πόρτες πέρσι σε σχεδόν 900.000 μετανάστες, πολλοί από αυτούς από τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται στο στόχαστρο τρομοκρατών.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η αστυνομία συνέλαβε έναν Σύρο μετανάστη ο οποίος ήταν ύποπτος για τοποθέτηση βόμβας σε αεροδρόμιο του Βερολίνου. Ο 22χρονος αυτοκτόνησε σε φυλακή λίγο μετά τη σύλληψή του.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ