Η Αυστρία είπε «όχι» στον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ

Η Αυστρία είπε «όχι» στον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ Facebook Twitter
Ο Νόρμπερτ Χόφερ
0

Ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν φαίνεται πως είναι ο νικητής του σημερινού, κρίσιμου επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών και ως εκ τούτου ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τα δεδομένα των exit polls ο Μπέλοεν επικράτησε του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.«Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού», έγραψε μερικά λεπτά αργότερα και ο ίδιος ο Χόφερ στο Facebook δηγλώνοντας βαθιά λυπημένος για την ήττα του.

Πριν από λίγο, το κόμμα της ακροδεξιάς FPÖ παραδέχτηκε την ήττα του Χόφερ. «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ στη δημόσια τηλεόραση.

Έπειτα από έναν προεκλογικό αγώνα που διάρκεσε σχεδόν έναν χρόνο και ήταν ο μακρύτερος στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, 6,4 εκατομμύρια αυστριακοί ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες, σε έναν κρίσιμο επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών.


Αν επικρατούσε ο Χόφερ, αυτό θα σήμαινε πως η Αυστρία θα γινόταν απόψε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ένα στέλεχος της Ακροδεξιάς στο ύπατο αξίωμα της, γεγονός, που, πέραν των άλλων επιπτώσεων, θα ανέτρεπε και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, δεδομένου ότι το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται εδώ και πολλούς μήνες σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ως πρώτη πλέον πολιτική δύναμη με ποσοστό πάνω από 30%.

Τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, λίγο μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, δείχνουν πως ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν απέσπασε ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ.

Το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Η Αυστρία είπε «όχι» στον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ Facebook Twitter
Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν


Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.


Με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναλαμβάνει μελλοντικός ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη χώρα κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Νετανιάχου λέει ότι δεν επιδιώκει να επιτεθεί ξανά στο Ιράν πριν τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν θέλησε να επεκταθεί στο ενδεχόμενο μίας προληπτικής επίθεσης μετά τις εκλογές, ούτε στις πρόσφατες συνομιλίες του με την Ουάσιγκτον σχετικά με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΞΥΔΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΗΝΥΣΗ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Τουρκία: «Ξέπλυναν» με ξύδι πλατεία μετά από συγκέντρωση Κούρδων - Μήνυση από φιλοκουρδικό κόμμα για ρατσισμό

Το περιστατικό σημειώθηκε στην Πλατεία Απεραντοσύνης, στην περιοχή Μεντεσέ της Μούγλα, όπου το DEM είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΟΜ ΜΠΑΡΑΚ ΤΟΥΡΚΙΑ

Διεθνή / Μετά τη Γκίλφοϊλ, ερωτήματα και για τον Τομ Μπάρακ: Στο στόχαστρο τα οικονομικά συμφέροντα του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία

Ερωτήματα εγείρονται γύρω από τις οικονομικές σχέσεις του Αμερικανού πρέσβη με εταιρεία που συνδέεται με την κατασκευή πετρελαιαγωγού ύψους 15 δισ. δολαρίων, ο οποίος θα παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ - Τι απαντά η Αμερική
THE LIFO TEAM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΛΟΓΑ

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Βάζει τέλος στις άμαξες με άλογα – Συμφωνία Μαμντάνι για την απαγόρευσή τους

Φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν εδώ και χρόνια την κατάργησή τους, καταγγέλλοντας την καταπόνηση των ζώων - Αντιδρούν οι αμαξάδες, που φοβούνται ότι θα χάσουν το εισόδημά τους
THE LIFO TEAM
ΒΙΑΣΜΟΣ ΡΑΣΕΛ ΜΠΡΑΝΤ ΔΙΚΗ

Διεθνή / Ο Ράσελ Μπραντ ήταν ένα «σεξουαλικό αρπακτικό», ανέφερε η εισαγγελέας κατά την έναρξη της δίκης του για βιασμό

Ο 51χρονος ηθοποιός και κωμικός αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες βιασμού, τρεις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και μία κατηγορία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΦΩΤΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΑΜΑ

Διεθνή / Αλβανία: Φωτιές στο υπουργείο Παιδείας και σε τράπεζες – Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις κατά του Ράμα

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα – Η ΕΕ ζητά έρευνα για τις καταγγελίες αστυνομικής βίας
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: CNN, MS NOW και Politico διατηρούν την πρόσβαση στον Λευκό Οίκο με νέα δικαστική απόφαση

Δικαστής που διορίστηκε από τον ίδιο τον Τραμπ διατηρεί την πρόσβαση 78 δημοσιογράφων - CNN, MS NOW και Politico είναι πιθανό να δικαιωθούν για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου
THE LIFO TEAM
ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΑΒΙ ΠΙΛΑΪ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Νάβι Πιλάι: «Ο Τραμπ να ζητήσει από τους νομικούς συμβούλους του να του εξηγήσουν τι σημαίνει διεθνές δίκαιο»

Η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης 2026 καταδίκασε τις κυρώσεις του Τραμπ κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «αντίδραση» στο γεγονός ότι το βραβείο δεν απονεμήθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM