ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Αυστρία είπε «όχι» στον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ

Η Αυστρία είπε «όχι» στον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ Facebook Twitter
Ο Νόρμπερτ Χόφερ
0

Ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν φαίνεται πως είναι ο νικητής του σημερινού, κρίσιμου επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών και ως εκ τούτου ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τα δεδομένα των exit polls ο Μπέλοεν επικράτησε του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.«Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού», έγραψε μερικά λεπτά αργότερα και ο ίδιος ο Χόφερ στο Facebook δηγλώνοντας βαθιά λυπημένος για την ήττα του.

Πριν από λίγο, το κόμμα της ακροδεξιάς FPÖ παραδέχτηκε την ήττα του Χόφερ. «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ στη δημόσια τηλεόραση.

Έπειτα από έναν προεκλογικό αγώνα που διάρκεσε σχεδόν έναν χρόνο και ήταν ο μακρύτερος στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, 6,4 εκατομμύρια αυστριακοί ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες, σε έναν κρίσιμο επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών.


Αν επικρατούσε ο Χόφερ, αυτό θα σήμαινε πως η Αυστρία θα γινόταν απόψε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ένα στέλεχος της Ακροδεξιάς στο ύπατο αξίωμα της, γεγονός, που, πέραν των άλλων επιπτώσεων, θα ανέτρεπε και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, δεδομένου ότι το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται εδώ και πολλούς μήνες σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ως πρώτη πλέον πολιτική δύναμη με ποσοστό πάνω από 30%.

Τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, λίγο μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, δείχνουν πως ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν απέσπασε ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ.

Το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Η Αυστρία είπε «όχι» στον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ Facebook Twitter
Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν


Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.


Με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναλαμβάνει μελλοντικός ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη χώρα κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Deutsche Welle

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ