Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, σύμβολο της αντίστασης στις ΗΠΑ και του Κομμουνισμού, σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς εποχής για την Κούβα. Το Russia Today σταχυολόγησε τα καλύτερα αποφθέγματα του αμφιλεγόμενου ηγέτη που πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών.

 

-«Μια επανάσταση δεν είναι ένα κρεβάτι στρωμένο με τριαντάφυλλα. Μια επανάσταση είναι μια μάχη μέχρι θανάτου ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν »- 1961, ομιλία στην Αβάνα για τη δεύτερη επέτειο της κουβανικής επανάστασης.

 

-«Έχω μια καρδιά από ατσάλι», -1972, δήλωση ως απάντηση στις αναφορές μέσων ενημέρωσης σχετικά με υποτιθέμενο καρδιακό πρόβλημα

 

-«Με ποια ηθική μπορούν οι ηγέτες [των ΗΠΑ] να μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια χώρα όπου υπάρχουν εκατομμυριούχοι και ζητιάνοι, όπου οι μαύροι αντιμετωπίζουν διακρίσεις, οι γυναίκες εκδίδονται, και οι μεγάλες μάζες των Τσικάνος, οι Πορτορικανοί και Λατινοαμερικάνοι γίνονται αντικείμενα ταπείνωσης και εκμετάλλευσης ; » -1978, ομιλία στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κομμουνιστικής Νεολαίας.

 

-«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα εδώ και πολύ καιρό ότι μια τελευταία θυσία που πρέπει να κάνω για την υγεία του κουβανικού λαού είναι να σταματήσω το κάπνισμα. Δεν νομίζω ότι θα χάσω κάτι», -1985, μετά την ανακοίνωση ότι είχε σταματήσει το κάπνισμα πούρων.

 

-«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα - ίσως λίγο αργά – ότι οι παρεμβάσεις μου πρέπει να είναι σύντομες» -2000, για τη διάσημη συνήθεια του να κάνει μαραθώνιες ομιλίες.

 

-«Είμαι σχεδόν 90. Θα φύγω σύντομα, όπως όλοι οι άλλοι. Θα έρθει η ώρα για όλους μας, αλλά οι ιδέες της κομμουνιστικής Κούβας, αποτελούν απόδειξη ότι, αν  δουλεύουμε με πάθος και αξιοπρέπεια, μπορούμε να παράγουμε υλικό και πολιτιστικές αξίες που οι άνθρωποι χρειάζονται»- 2016, στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση στο συνέδριο του ΚΚΚ.  

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr