Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν θα δώσει τελικά χάρη στον Έντουαρντ Σνόουντεν, διότι ο πρώην υπάλληλος της NSA «δεν έχει παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου», αν και οι υποστηρικτές του Σνόουντεν έχουν αμφισβητήσει ήδη το συλλογισμό αυτό, παίρνοντας ως παράδειγμα ιστορικό προηγούμενο άλλων προέδρων.

 

«Δεν μπορώ να δώσω χάρη σε κάποιον που δεν έχει παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου και έτσι αυτό είναι κάτι που  δεν θα ήθελα να σχολιάσω σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Spiegel και το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD.

 

«Νομίζω ότι ο Σνόουντεν εγείρει κάποιες εύλογες ανησυχίες. Το πώς το έκανε αυτό ήταν κάτι που δεν ακολούθησε τις διαδικασίες και τις πρακτικές της κοινότητας μας. Αν όλοι αποφάσιζαν να ακολουθήσουν τη δική του προσέγγιση παίρνοντας τις δικές τους αποφάσεις για τα θέματα αυτά, τότε θα ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε μια οργανωμένη κυβέρνηση ή οποιοδήποτε είδος συστήματος εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε και είπε πως ο Σνόουντεν θα πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να υπάρξει θέμα προεδρικής χάρης.

 

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, o oποίος τα τελευταία χρόνια έχει βρει άσυλο στη Ρωσία, έχει καλέσει εδώ και μήνες τον πρόεδρο των ΗΠΑ να του απονείμει χάρη πριν λήξει η θητεία του, τον Ιανουάριο του 2017.

 

Oι δικηγόροι του είχαν δηλώσει εδώ και καιρό πως ελπίζουν να εξασφαλίσουν προεδρική χάρη, πριν ο Ομπάμα ολοκληρώσει τη θητεία του ενώ ο Σνόουντεν πρόσφατα υποστήριξε πως από τις αποκαλύψεις του ωφελήθηκαν οι ΗΠΑ.

 

Με τα τωρινά δεδομένα, ο Σνόουντεν κατηγορείται για κατασκοπεία και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 30 ετών αν επιστρέψει στις ΗΠΑ. 

 

Ωστόσο σήμερα, ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας  μίλησε για τον Τραμπ και υποστήριξε  πως δεν θα είναι «παρά ένας πρόεδρος των ΗΠΑ», «μια θέση μεταξύ πολλών άλλων».


«Μικρή σημασία έχει ο Ντόναλντ Τραμπ -  δεν είναι παρά (ένας) πρόεδρος. Πρόκειται για μια σημαντική θέση. Όμως είναι μια θέση, μεταξύ άλλων» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Στοκχόλμη που αναμεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου, σε μια παρέμβασή του μέσω βιντεοκλήσης από τη Ρωσία.


Ο Σνόουντεν προέτρεψε το ακροατήριο να μην αποθαρρύνεται από την εκλογή στο προεδρικό θώκο των ΗΠΑ και να συνεχίσει να ζητάει όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από τις επιχειρήσεις να σέβονται την ιδιωτική ζωή των πολιτών.


«Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που οι πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν την κριτική, τις διαδηλώσεις, την αποχώρηση των επενδυτών εξαιτίας των επιπτώσεων αυτής της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να έχουμε την ίδια αντίληψη για τις επιπτώσεις της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στο ψηφιακό μας περιβάλλον» εξήγησε ο ίδιος.


Ο Σνόουντεν τόνισε ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο ο Τραμπ να εντείνει τις προσπάθειες να τον συλλάβουν. «Δεν έχω τίποτα να κάνω» υπογράμμισε. «Η αλήθεια είναι ότι ναι, ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε έναν νέο διευθυντή της CIA, ο οποίος με χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να πει ότι οι αντιφρονούντες πρέπει να εκτελούνται. Όμως μπορεί να με πατήσει ένα λεωφορείο, ή να με πλήξει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ή να πέσω από ένα αεροσκάφος αύριο (...) Αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία για μένα, διότι πιστεύω στις αποφάσεις που έχω λάβει» κατέληξε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

 

Με πληροφορίες από Der Spιegel/ AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr