Η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να αυξήσει κατά 66% την ετήσια χορηγία στη Βασίλισσας Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια, προκειμένου εκείνη με τη σειρά της να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση που έχει δρομολογηθεί για το παλάτι του Μπάκιγχαμ, κόστους περίπου 369 εκατομμυρίων λιρών και διάρκειας 10 ετών. 

 

Η Τερέζα Μέι, ο Φίλιπ Χάμοντ και ο Σερ Άλαν Ρέιντ, που διαχειρίζεται τα οικονομικά της Βασίλισσας, συμφώνησαν πως η προσωρινή αύξηση στην πληρωμή της είναι ο καλύτερος τρόπος για να πληρωθούν οι επείγουσες επισκευές και χαρακτηρίζουν ως «απαραίτητη ενέργεια» το να ανανεωθεί εξ' ολοκλήρου ο εξοπλισμός σε πολλά σημεία των ανακτόρων. «Οι επείγουσες αυτές εργασίες έχουν κοστολογηθεί και θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της παράδοσης αιώνων των Ανακτόρων ως κατοικίας της βασίλισσας μας», αναφέρει από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Γκοκ, δεύτερος στην ιεραρχία του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

 

Ο Τόνι Τζονστόουν-Μπερτ, ο προσωπάρχης του Βασιλικού Οίκου, υπογράμμισε ότι οι εργασίες είναι απαραίτητες γιατί "υπάρχει μεγάλος κίνδυνος" ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς.

 

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην αντικατάσταση των ηλεκτρικών καλωδιώσεων, των υδροσωλήνων και του συστήματος θέρμανσης που είχαν τοποθετηθεί μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηλιακά πάνελ θα τοποθετηθούν επίσης στη στέγη των Ανακτόρων με τις εργασίες αυτές, τις οποίες ενέκρινε η κυβέρνηση.

 

Αν εγκριθούν και από το κοινοβούλιο, οι εργασίες θα αρχίσουν τον Απρίλιο του 2017. Θα κλιμακωθούν χρονιά με τρόπο ώστε η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος να συνεχίσουν τη διαμονή τους κανονικά. Θα πρέπει ωστόσο να αλλάξουν διαμέρισμα για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ ένα μέρος των 37 εργαζομένων που κατοικούν στα Ανάκτορα θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν.


Τα Ανάκτορα που χτίστηκαν τον 17ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως βασιλική κατοικία από τη βασίλισσα Βικτωρία, την προ-προ-γιαγιά της Ελισάβετ Β'. Τα Ανάκτορα θα συνεχίσουν να κατοικούνται και να λειτουργούν πλήρως όσο χρόνο θα πραγματοποιούνται οι εργασίες. Θα παραμείνουν ανοικτά για τους τουρίστες, ενώ κανονικά θα πραγματοποιείται η Αλλαγή Φρουράς.


Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, με την ιστορική Αλλαγή Φρουράς και τις θερινές εκδηλώσεις να αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr