Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ - Τραμπ για να «αποσαφηνίσουν» τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα

Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ - Τραμπ για να «αποσαφηνίσουν» τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα Facebook Twitter
EPA/YOAN VALAT
0

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συμφώνησαν να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους σε βασικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας που επικαλείται το Reuters.

Η ίδια πηγή είπε στο πρακτορείο ότι η συνομιλία είχε διάρκεια 7-8 λεπτά, και σημειώθηκε σε «καλές συνθήκες». «Συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού σε σειρά ζητημάτων προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους -για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, την Ουκρανία, τη Συρία, τα πυρηνικά του Ιράν και τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε η πηγή στο Reuters.

Ο Ολάντ είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως θα συνομιλούσε με τον Τραμπ, αναφέροντας πως «θα διευκρινίσω και θα ζητήσω να μου διευκρινίσει κάποιες απόψεις, θα πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά».

Την Τετάρτη αντιδρώντας στην εκλογή του Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισημάνει ότι ξεκινά «μια περίοδος αβεβαιότητας». «Ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις εξελέγη. Καθήκον μου είναι να διασφαλίσω ότι θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και μια σχέση που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια και τη σαφήνεια», πρόσθεσε.


Στη συγχαρητήρια επιστολή που είχε απευθύνει την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος στον νεοεκλεγέντα ομόλογό του του είχε προτείνει να «ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τις συνομιλίες», ζητώντας από τον Τραμπ να «λάβει υπόψη του τις ανησυχίες που προκαλούν οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο». Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ ο Ολάντ είχε καταγγείλει επανειλημμένα «τις υπερβολές» του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων.


Όμως σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία διατηρούν «μια μακρά φιλία» και χαιρέτισε τη στήριξη του αμερικανικού λαού μετά τις επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2015. «Δεν ξεχνώ επίσης την αλληλεγγύη του αμερικανικού λαού όταν δεχθήκαμε επίθεση στις 13 Νοεμβρίου, αλλά και τον Ιανουάριο μετά (την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα) Charlie Hebdo και το Hyper Cacher (το εβραϊκό σούπερ μάρκετ) και στις 14 Ιουλίου. Κάθε φορά ο αμερικανικός λαός ήταν στο πλευρό μας, οι δύο λαοί είναι πολύ δεμένοι», υπογράμμισε ο Ολάντ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM