No.1

Μεξικό: Ο πρόεδρος Πένια Νιέτο δηλώνει έτοιμος να «συνεργαστεί» με τον Tραμπ - «Βουτιά» στο χρηματιστήριο

Μεξικό: Ο πρόεδρος Πένια Νιέτο δηλώνει έτοιμος να «συνεργαστεί» με τον Tραμπ - «Βουτιά» στο χρηματιστήριο Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε σήμερα «έτοιμος να συνεργαστεί» με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter ότι οι δύο χώρες είναι «φίλες» παρά τις εντάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με αφορμή τις δηλώσεις του Τραμπ.

Επιδεικνύοντας πολύ λιγότερη αυτοπεποίθηση, το χρηματιστήριο του Μεξικού έπεφτε λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών κατά 3,18%, με τους επενδυτές να φοβούνται τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη για τη μεξικανική οικονομία.

Η ήττα της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στις χθεσινές προεδρικές εκλογές προκάλεσε την κατακρήμνιση του πέσο σε νέο ιστορικό χαμηλό, εν μέσω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

«Συγχαίρω τις ΗΠΑ για την εκλογική τους διαδικασία και επαναλαμβάνω στον @realDonaldTrump ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί του προς όφελος των διμερών σχέσεων», έγραψε ο Πένια Νιέτο στο Twitter.

«Το Μεξικό και οι ΗΠΑ είναι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της βόρειας Αμερικής», συμπλήρωσε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Ο Πένια Νιέτο επικρίθηκε έντονα στο Μεξικό διότι υποδέχθηκε την 31η Αυγούστου στο προεδρικό μέγαρο τον μεγιστάνα των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να αναφερθεί καν, πόσο μάλλον να καταδικάσει, τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου εναντίον των μεταναστών, κυρίως των Μεξικανών.

O Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει βαρύτατους χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας τους βιαστές και λαθρέμπορους ναρκωτικών, προκαλώντας την οργή πολλών Μεξικανών, που είχαν κάψει ομοιώματα του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση νίκης του θα ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, το οποίο ο ίδιος θα φροντίσει να πληρώσει η μεξικανική κυβέρνηση, αλλά και ότι θα διαπραγματευθεί ξανά από την αρχή τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (ΒΑΣΕΣ), η οποία κατά την άποψή του είναι υπερβολικά ευνοϊκή για το νότιο γείτονα της χώρας του.

Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Χοσέ Αντόνιο Μιντ υποστήριξε σήμερα ότι η μεξικανική οικονομία είναι αρκετά «ισχυρή» για να αντιμετωπίσει την «αστάθεια» στις αγορές μετά την επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου.

«Το Μεξικό έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν προκλήσεις που συνδέονται με την αστάθεια με ενότητα, βασιζόμαστε στην οικονομική μας σταθερότητα και λαμβάνοντας αρμόζοντα και συνετά μέτρα, και αυτό θα συμβεί και πάλι», διαβεβαίωσε ο Μιντ.

Ο Μιντ ανέφερε ακόμη ότι η έκβαση των εκλογών προφανώς δεν θα έχει άμεσα κάποια επίπτωση στο εμπόριο, τις χρηματοοικονομικές ροές ή την κίνηση των προσώπων. Κατά τον υπουργό, το Μεξικό έχει έναν πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται υπό έλεγχο, τα αποθέματά του σε συνάλλαγμα ανέρχονται σε 175,1 δισεκ. δολάρια, ενώ απολαύει μακροοικονομική σταθερότητα.

Ο Μιντ υποστήριξε ακόμη ότι η σταθερότητα των κρατικών και ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών θεσμών του Μεξικού επέτρεψε στην κυβέρνηση του Πένια Νιέτο να αποφύγει να λάβει «πρόωρα μέτρα εν αναμονή εξελίξεων για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτε προς το παρόν».

0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM